Священики УПЦ МП на Тернопіллі про загиблого захисника: він «спокутував вбивства братів-слов’ян, які прийшли нас визволяти від американських окупантів»
Тернопілля

Священики УПЦ МП на Тернопіллі про загиблого захисника: він «спокутував вбивства братів-слов’ян, які прийшли нас визволяти від американських окупантів»

27 липня 2015, 12:16
0
0
Сподобалось?
0

24 липня на Тернопільщині у селі Залісці відбулося освячення пам’ятника на могилі загиблого воїна АТО Андрія Чабана, яке ледь не закінчилося великим скандалом. Представники православної церкви московського патріархату відмовилися відслужити молебень спільно з українським духовенством. Крім того, вірні патріарха Кіріла використовували у своїх релігійних піснеспівах тільки російську мову.

Андрій Чабан родом з села Залісці Збразького району. Від 2008 року за контрактом служив у частині А 0551 у Хмельницькому, був інструктором відділення зв’язку. У 2014 — у в/ч А0661. Після захоплення Криму Росією 80 днів був у Херсоні, потім його направили на Схід. Під час патрулювання спецпризначенці виявили диверсійну групу терористів. Загинув 24 липня біля Первомайська від кулі снайпера, врятувавши побратимів від загибелі ціною власного життя — група потрапила в засідку. Йдучи в небезпечну зону, воїн не слухав тих, хто його від цього відмовляв, а наголошував: «Це ж моя Україна, я мушу її боронити від ворога».

Та таких принципів зовсім не дотримуються священики Залісців. Протягом всієї ходи через село вони виконували свої релігійні піснеспіви тільки російською мовою. А коли вірні Кіріла побачили біля могили Андрія делегацію духовенства Української православної церкви Київського патріархату на чолі з архієпископом Нестором, то одразу накинулися на них. Українські священики вирішили не провокувати конфлікт, тому відслужили молебень пізніше.

Окремо варто звернути увагу на зміст співів та промов московських попів. Вони називали загиблого Героя ніяк не інакше як «убієнний воін Андрєй», жодного разу не згадали назву держави – Україна, та, звичайно, жодним чином не зазначили, що він загинув у боротьбі з ворогами.

Люди шепталися, що у приватних розмовах місцеві батюшки говорили, що Андрій Чабан ніякий не герой – своєю смертю він всього лиш спокутував вбивства братів-слов’ян, які прийшли нас визволяти від американських окупантів.

«Андрій Чабан – український воїн, який загинув за Україну, – написала пізніше заступниця голови Збаразької райдержадміністрації Світлана Боднар. – Батькам говорив: «Це моя Україна, я мушу її боронити від ворога!» і просив не вірити кремлівській пропаганді. Сьогодні на вшануванні його пам’яті з нагоди роковин загибелі на Сході України від кулі російського снайпера, якби не хотіли цього віряни і священики УПЦ Московського патріархату у його рідному селі у небо на цвинтарі у Залісцях, де похований ГЕРОЙ УКРАЇНИ, все ж лунала молитва за упокій душі Андрія УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ, яку звершив владика Нестор та священики УПЦ КП Збаразького району, гримів СЛАВЕНЬ УКРАЇНИ, гасла “СЛАВА УКРАЇНІ!”, “ГЕРОЯМ СЛАВА!”, “СЛАВА НАЦІЇ – СМЕРТЬ ВОРОГАМ!”, УКРАЇНА – ПОНАД УСЕ!”, “ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!”, “СЛАВА ГЕРОЮ УКРАЇНИ АНДРІЮ ЧАБАНУ!”, патріотична бандерівська пісня “Десь там далеко на Волині”. ЦАРСТВО НЕБЕСНЕ ВОЇНУ, який з честю ніс звання захисника Вітчизни, ТЕРПІННЯ І СИЛИ ЙОГО БАТЬКАМ, А ЗЕМЛЯКАМ – РОЗУМІННЯ ТОГО, ЩО ВОНИ УКРАЇНЦІ, бо, на жаль, українства у Залісцях маленька дещиця.»

Джерело: poglyad.te.ua

відео тут

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися