Волинь з бюджетом: він поганий але є
Волинь

Волинь з бюджетом: він поганий але є

25 січня 2015, 18:11
0
0
Сподобалось?
0

На позачерговій сесії Волинської обласної ради затвердили обласний бюджет на 2015-й рік. Зрештою, заради цього питання й зібрали депутатський корпус. Представив документ голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Анатолій Грицюк. Він відзначив, що кошторис мінімально забезпечує функціонування бюджетної сфери області. Натомість є питання з фінансуванням ветеринарної медицини, а також санітарно-епідеміологічної служби. Останню фактично розформовано, достеменно невідомо, у якому вигляді вона функціонуватиме далі і яким чином її фінансуватимуть – з місцевого чи з державного бюджету. Бракує коштів на підтримку вирощування деяких сільськогосподарських культур. Загалом на підтримку АПК в обласному бюджеті цього річ закладено 6 мільйонів гривень, у порівнянні з 12 мільйонами у минулорічному кошторисі. Проте передбачено фінансування програми «Власний дім» і виплату компенсацій родинам, які утримують 3 і більше корів. Нічого не закладено на ремонт доріг. Проте кошти на цю статтю видатків мають віднайти місцеві бюджети за рахунок акцизів з роздрібної торгівлі алкоголем та пивом. Аби пройти рік спокійно, слід особливу увагу звернути на боротьбу з відкатними «схемами» та активно займатися написанням грантових проектів, щоб залучати фінансовий ресурс європейських інституцій.

Під час обговорення обласний бюджет-2015 отримав від депутатів чимало неприємних епітетів. Олександр Свирида зазначив, що це найгірший кошторис області з початку 90-х років. Адже документ передбачає небувалу досі залежність від державного бюджету. Якщо раніше Волинь сама заробляла 30-35 відсотків коштів, то цього року ця цифра скоротилася до 8 з лишнім відсотків. Все інше – дотації.

Підтримав колегу і заступник голови обласної ради Олександр Пирожик. Він назвав кошторис – бюджетом приниження. «Це куля в лоб для місцевих громад», - зазначив Пирожик.

Та попри це, з огляду на ситуацію у державі, бюджет було прийнято одноголосно. Свої голоси за нього віддали усі 60 присутніх у залі депутатів.

Так доходи обласного бюджету передбачені у сумі 3113014,66 тис. грн., у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету 3035114,6 тис. грн., доходи спеціального фонду обласного бюджету 77900,06 тис. грн.. Видатки передбачені на рівні 3110475,06 тис. грн., у тому числі  видатки загального фонду обласного бюджету 3014759,816 тис. грн., видатки спеціального фонду обласного бюджету 95715,2 тис. грн.

Голова Волинської обласної ради Валентин Вітер подякував депутатському корпусу за розуміння. Він зазначив, що бюджет прийнятий у межах цифр минулого року. Проте після інфляції змінилася вартість самих грошей. Тому зрозуміло, що тепер доведеться затягнути паски.

Цікаво, що прийняв свій бюджет і Луцьк. Він навіть кращий за попередній завдяки коштам, які передбачається отримати від акцизів на роздібну торгівлю алкоголем і пивом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися