У Луцьку говорили про органічне сільське господарство
Волинь

У Луцьку говорили про органічне сільське господарство

5 грудня 2016, 09:05
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку відбувся круглий стіл, присвячений Міжнародному дню боротьби з пестицидами, який щорічно відзначається 3 грудня. Як вберегтися від фальсифікату, що робити з тарою, чи необхідно дослухатися до фітосанітарних прогнозів і чи не варто переходити на інтегрований або альтернативний методи захисту сільгоспкультур від хвороб, бур’янів та шкідників?

Організували зустріч ГО «Екологічний рух «Твоя земля» та Волинська торгово-промислова палата.

Олександра Тимошенко – голова ГО «Екологічний рух «Твоя земля» акцентувала на тому, що впродовж останніх років потенційна загроза для довкілля та здоров’я людей України, пов’язана з застосування пестицидів, зростає. Лише із 60-х до середини 90-х років минулого століття залишкова кількість пестицидів у продуктах, рослинах і тваринах зросла у 9 разів. Застосування хімії ризводить до пригнічення біологічної активності ґрунтів і перешкоджає природному відновленню родючості, викликає втрату харчових цінностей та смакових якостей сільгосппродукції, знижує урожайність багатьох сільгоспкультур через загибелі комах-запилювачів. За даними наукових установ України тільки від зниження урожаю, внаслідок недоопилення рослин, потенційні втрати становлять близько 2 мільярдів гривень.

Але сучасне ведення сільського господарства невід’ємно пов’язано з використанням хімічних засобів захисту рослин, адже не так просто позбутися залежності від «пестицидної голки». З іншого боку, як підкреслила віце-президент Волинської торгово-промислової палати Інна Войло, у суспільстві зростає запит на екологічно чисту продукцію, зелені технології та чисте довкілля.

Завідувач відділу біологічного методу захисту рослин ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» Василь Єфремов зупинився на альтернативному методі боротьби з шкідниками, адже «в кінцевому результаті, інтенсивне, особливо безсистемне застосування хімічних пестицидів призводить не лише до забруднення ґрунтів, джерел води, харчових продуктів, але й до погіршення стану здоров’я населення, зростання дитячої смертності, скорочення тривалості життя людей». За його словами, вихід із ситуації, що склалась – в реалізації ідей інтегрованого захисту і живлення рослин, зокрема впровадження біологічного методу, засобів захисту і живлення рослин.

– Перехід до органічного виробництва особливо актуальний для нашої області, що обумовлено багатьма факторами, – підкреслив Василь Єфремов. – Це і економічно вигідне географічне розташування області, транспортна інфраструктура, в цілому сприятливий для розвитку біологічного виробництва клімат та гідротехнічний режим, забезпеченість трудовими ресурсами, кадровим потенціалом тощо.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися