Лікар-нарколог Ольга Колодько
Волинь

Мам-п’яничок у лікарню приводять... діти

28 грудня 2016, 13:28
0
1
Сподобалось?
1

Алкогольна залежність – біда, що руйнує тисячі українських родин. Страшно, коли в полон зеленого змія потрапляють чоловіки. Та ще страшніше, як у тих путах опиняються жінки. Останні повідомлення, що сколихнули Україну, ошелешують: п’яна мати втопила здорову новонароджену дитинку, інша залишила двох малят голодними на кілька днів, ще десь жінка після гульок кидалася немовлям у правоохоронців… Алкоголь відбирає у матерів розум, губить не лише їхні особисті життя, а й калічить долі дітей. Як можна жінок врятувати?

Допиваються до «білої гарячки» та епілепсії

У Луцьку вже 35 років працює Волинський обласний наркологічний диспансер. Тут рятують тих, хто має алкогольну та наркотичну залежність.

– У нашому закладі є 90 ліжок для хворих з алкогольною залежністю, – розповідає лікар-нарколог Ольга Колодько. – На диспансерному обліку маємо майже 15 тисяч хворих, з них близько 1300 жінок.

Ольга Іванівна наводить статистику. Вона свідчить, що кількість пацієнток, які наважуються боротися із зеленим змієм у їхньому медзакладі, останні роки приблизно однакова. Так, уперше по допомогу в наркодиспансер звертається в межах 130 жінок у рік, а всього проходить лікування до півтисячі пацієнток. Комусь досить одного курсу, щоб зістрибнути з «алкогольної голки», хтось приходить двічі-тричі на рік. При цьому мають і випадки «білої гарячки», і навіть епілепсії, спровоковані дією алкоголю.

– Чи відрізняється перебіг хвороби у чоловіків та жінок? – запитую в Ольги Іванівни.

– Фактично ні. Правда, у чоловіків алкогольна залежність формується на кілька років раніше, ніж у жінок, – десь у 21-22 роки. Але звертаються по медичну допомогу і ті, й інші, як правило, після тридцяти. Хтось сам приходить, але то рідко, когось приводять батьки. Не раз стаємо свідками, як молоду маму ведуть у лікарню діти. По-різному буває, – розповідає лікар.

Поштовхом узятися а чарку стає розлучення

Тому, що поширюється залежність від алкоголю серед жінок, сприяє гендерна рівність. Півстоліття тому жінка, яка вживала алкоголь, сприймалась як щось страшне. Нині ж у кафе посидіти за коньячком чи вином – норма для студенток. Років 20-25 тому часто лікувалися від алкогольної залежності працівники торгівлі та харчової промисловості. Зараз же контингент пацієнтів наркодиспансерів дуже різний. Хоча медики зізнаються: таки багатодітних матерів серед алкоголічок зі стажем дуже мало.

– Алкогольна залежність – це втрата контролю над дозою випитого, над поведінкою, поява потягу до спиртного і так званий «синдром відміни», коли без алкоголю настають розлади нервової системи, організму, погане самопочуття, – розповідає Ольга Колодько. – До цього призводить, як правило, кілька років постійного пияцтва. У жінок проблема поглиблюється близько сорокарічного віку та після п’ятдесяти, коли часто поштовхом стає розлучення чи те, що діти повиростали і немає ким опікуватися. Додаються і гормональні зміни. Жінки починають вживати алкоголь наодинці, ховаючись від друзів, родини. Важливо це помітити.

Не радять пити навіть безалкогольне пиво

– Що стає «дзвіночком», на що рідним слід звернути увагу? – запитую.

– Якщо ви помічаєте, що алкоголь вживається декілька разів на тиждень, збільшується доза випитого й людина переносить її, вже втративши блювотний рефлекс. Якщо зникають гроші, без причини пропускаються заняття чи робота, звужується коло друзів та інтересів, – наголошує лікар.

Вона каже, що найважче працювати з молоддю, яка є соціально незрілою, в якої присутній юнацький максималізм і мінімум критики до себе. Бо нема усвідомлення залежності, шкоди алкоголю. Натомість присутня ілюзія, що можна легко самому покинути пити. І тут роблять помилку батьки, які замість того, аби покласти на дитину відповідальність за вчинки, змусити самій боротися, приховують проблему, віддають борги, домовляються, залагоджують прогули… Це ведмежа послуга, яка тільки сприяє тому, що хвороба розвивається, прогресує. В результаті починаються незворотні порушення в мозку.

– Чи можна вилікуватися від алкогольної залежності? – цікавлюся.

– На жаль, алкогольної залежності позбутися не можна, – зауважує Ольга Іванівна. – Можна пити або не пити. А пігулки, щоб раз – випив і вилікувався, ще не придумали. Бо в організмі зруйновані захисні рефлекси, назад повернутися не можна. Але можна зробити крок вперед, до тверезості, й прожити довге та щасливе життя.

– Що означає «підшити» алкоголіка? – запитую в лікарки.

– Це вводяться спеціальні препарати, які блокують ферменти печінки, й не працює детоксикаційна функція, – відповідає. – Як піде реакція з алкоголем, у людини настає штучне похмілля – дуже погане самопочуття. Його бояться, тому не п’ють. В ідеалі «підшивання» розраховане на перший час, щоб людина звикла жити тверезо. Буває, людині одного разу такого лікування вистачає на десять-п’ятнадцять років. А хтось звертається повторно.

Якщо людина вирішила боротися із зеленим змієм, її має підтримати вся родина і друзі. Гарну психологічну підтримку надають організації анонімних алкоголіків, члени яких самі колись побороли цю біду. Важливо дотримуватися режиму харчування та відпочинку. Не можна замінювати алкоголь енергетиками. Це стимулятори, які змінюють стан свідомості. Не варто зловживати кавою чи заспокійливими препаратами. Краще знайти собі якесь хобі, щоб був зайнятий вільний час. Тверезе життя треба чимось заповнити!

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

 

Збір трав від алкоголізму за академіком Товстухою

Лікарі-наркологи у лікуванні пацієнтів з алкогольною залежністю успішно застосовують і фітотерапію. Як правило, у суміш лікувальних трав, з яких роблять настої, входять заспокійливі й ті, які лікують печінку. Визнаним медиками є збір трав від алкоголізму за академіком Євгеном Товстухою.

Склад суміші: материнка звичайна – 3 частини, синюха блакитна – 2 частини, пустирник – 2 частини, ягоди глоду колючого – 3 частини, м’ята перцева – 2 частини, меліса лікарська – 2 частини.

Приготування відвару: взяти 4 столові ложки подрібненої суміші, залити 2 склянками води, кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, потім настояти 10 хвилин, процідити.

Застосування: приймати відвар по 1/2 склянки (100 мл) 3 рази на день через 2 години після їди. Курс лікування – 2-3 місяці (по 2 тижні на місяць).

Протипоказання: вагіт­ність, надмірні менструації в клімактеричний період.

Одночасно із цим збором застосовується збір з полину гіркого і чебрецю. Склад суміші: полин – 1 частина, чебрець – 4 частини.

Приготування: 1 столову ложку суміші залити 1 склянкою холодної кип’яченої води, кип’ятити 5 хвилин у закритій кришкою посудині, настояти 10 хвилин, процідити.

Застосування: приймати настій по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди щодня. Курс лікування – 2-3 місяці.

Протипоказання: вагіт­ність.

Народні цілителі пропонують зілля, яке формує відразу до алкоголю. Медики радять ставитися до таких рецептів дуже обережно, адже у їх складі є отруйні трави, які небезпечні для життя.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися