Гідна робота сприяє реабілітації воїнів АТО
Волинь

Гідна робота сприяє реабілітації воїнів АТО

10 квітня 2017, 18:13
0
0
Сподобалось?
0

Війна з Росією на Донбасі утворила нову чималу категорію людей – учасників АТО. Для повноцінного повернення у мирне життя вони неабияк потребують достойної роботи, щоб годувати свої родини. Тому на Волині обласний центр зайнятості став одним з осередків ресоціалізації українських воїнів.

Минулої п’ятниці на платформі Луцького базового центру зайнятості відбувся тематичний круглий стіл з участю керівника регіональної служби зайнятості Романа Романюка, волонтерів, соціальних партнерів та самих учасників АТО, присвячений проблематиці повернення в буденне життя українських воїнів.

Окремий підхід до учасників війни з Росією в обласному центрі зайнятості запровадили практично одразу, коли відбулася перша хвиля демобілізації у 2015 році. Загалом на Волині нині близько семи тисяч демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО. Аби їхній шлях до пошуку роботи був коротшим, у всіх військкоматах краю були облаштовані куточки центрів зайнятості. Для працівників служби провели спеціальні тренінги з участю психологів-практиків, як правильно спілкуватися з військовими, які повернулися з війни. Зрештою, майже половина демобілізованих стала до праці на своїх попередніх робочих місцях, 3028 – звернулися до центрів зайнятості, з яких 3193 отримали статус безробітного, з них працевлаштували 703 особи, 318 – залучили до громадських робіт, а 251 демобілізований пройшов професійне навчання.

Як відзначив Роман Романюк, на жаль, значний відсоток працевлаштованих не витримує на робочому місці більше шести місяців. Як визнали учасники круглого столу, основна причина – недостатня психологічна реабілітація військових після повернення з війни. Так, керівник служби по роботі з персоналом Луцького автозаводу Лариса Гань розповіла, що у них на виробництві працює 13 демобілізованих. Із ними трапляються неординарні ситуації. З минулого виринають такі спогади, які змушують забувати про роботу, а інколи призводять і до чоловічих сліз. Тому, вважає Лариса Гань, треба якомога більше уваги приділяти психологічній реабілітації. Підтримала її колега із заводу «Кронберг і Шуберт Україна» Марина Кущенко. Із цього підприємства свого часу мобілізували майже 150 працівників. За всіма зберігалися робочі місця, однак повернулися до роботи лише дві третини людей. Кущенко зачепила ще одну проблему – неправильного сприйняття колективом своїх колег, які стали іншими після війни.

– Колективу потрібно навчання. Бо не всі працівники розуміють, що їхні колеги після АТО мають певні емоційні зміни, їм, якщо так можна сказати, потрібні певні поблажки. Через це на підприємстві часом відбуваються «виховні» бесіди, – розповіла Марина Кущенко.

Також на круглому столі обговорили відкриття власної справи демобілізованими бійцями АТО. Сприяння у цьому надавали й в обласній службі зайнятості. У 2015 році у луцькому центрі, а з 2016-го й при інших запрацював клуб «Разом до успіху». Його слухачі, із числа демобілізованих, які вирішили започаткувати свою справу, на зустрічах із волонтерами, соціальними партнерами, юристами, представниками державних органів влади отримують корисні поради для організації свого бізнесу, готують бізнес-плани. На круглому столі були присутні учасники АТО, які вже спробували життя на власних хлібах. Вони ділилися проблемами та радили один одному, як збільшити прибутковість. Корисною для них виявилась інформація керівника ГО «Волинські перспективи» Ніни Пахомюк, яка розповіла про можливості участі у грантових проектах із тим, щоб отримати макрофінансову підтримку для свого бізнесу.

Дружина загиблого айдарівця Сергія Климчука і волонтер проекту «Дорога додому» Світлана Климчук наголосила, що людину можуть зцілити дві речі – любов і хороша робота.

«На жаль, з бойових побратимів мого чоловіка ніхто не повернувся до своєї роботи і мало хто зміг зберегти сім’ю. Коли бачу, що хлопці повернулись і вони живі, то я найщасливіша людина в житті. І коли бачу, як вони намагаються йти вперед, а не перетворюються в «аватарів», то щастю моєму немає меж», – сказала жінка.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися