Чиновник від землі
Волинь

Чиновник від землі

18 травня 2017, 17:08
0
0
Сподобалось?
0

Юрій Мефодійович Горбенко багато літ поспіль очолює аграрну галузь Волині. Він не типовий чиновник – у кабінеті його рідко застанеш. Любить їздити «у поля», вивчає, чим живе і дихає селянин. Завжди підтягнутий, енергійний, ніколи не скажеш, що йому вже 60.

Про селянську працю головний аграрний чиновник Волині знає не з чуток – родом з Надчиць Млинівського району Рівненської області, з раннього дитинства допомагав батькам у полі.

– Пам’ятаю, як був школярем, ходив на роботу за маму: працював на жниварці, снопи в’язав, буряки сапав… Потім батько, який став бригадиром, влаштував «по блату» косарем. По тонні трави треба було накосити і привезти на ферму двічі на день – зранку і з обіду. Зате у сьомому класі у мене вже мотоцикл був. Купив на зароблені гроші, – каже з гордістю. 

Сьогодні навіть уявити важко, як звичайний школяр міг так багато встигати всього робити: і по хазяйству поратися, і на ринок продукцію продавати їздити, і у школі добре вчитися, та ще й у духовому оркестрі на кларнеті грати. Але Юрій Горбенко встигав. І оце своє вміння – бути одночасно скрізь – не втратив і донині. Своє завдання чиновник найперше бачить у тому, щоб допомогти аграріям зорієнтуватись у нинішніх ринкових умовах.   

– Має бути структурний підрозділ, який моніторить, планує, коригує, консультує селян, що вирощувати, куди збувати. Пам’ятаєте, був час, коли ми гречку в Китаї купували, бо посіяли мало? Це ж ненормальна ситуація. Або не так давно Україні жита не вистачало. Тоді ми на Волині розробили програму підтримки господарств, які сіють жито, і її підхопили в інших регіонах. Галузева обласна комплексна програма, треба сказати, у нас дуже хороша. Коли писали, то вивчали польський досвід. Єдина біда – відсутність грошей. Я назву дві цифри: польські рільники у рік отримують підтримку на 60 мільярдів гривень, а для наших аграріїв торік у бюджеті було закладено тільки шість.

Юрій Горбенко завжди відкритий до спілкування і готовий підтримати новації. Закладання садів, розвиток молочних ферм, як великих доїльних залів(таких на Волині сьогодні 10), так і невеличких, розрахованих на дрібних власників, – усім цим нині опікується Юрій Мефодійович.  

– Я вивчав досвід роботи молочних міні-ферм у Польщі, Австрії. Там це дуже непогано працює. І у нас це також реально запустити. Так само, як роботу обслуговувальних кооперативів. Це дуже вигідно, і перші паростки є. У Горохівському районі такий створили. Більше трьох десятків господарів об’єдналися в кооператив «Стебко», отримали грант від Нідерландів. Уже їздили туди, вивчали досвід…

Найбільше Юрій Горбенко сьогодні гордиться результатами своєї роботи у Горохівському ра­йоні. Коли на початку 2000-х очолював місцеву адміністрацію, то за два з половиною роки дав нове життя восьми господарствам. Їздив, умовляв інвесторів узяти родючі чорноземи в оренду, не дати їм зарости. Квасів, Бережанка, Галичани, Холонів, Печихвости… Сьогодні ці села живуть і люди у них мають роботу.

– Коли їду в Горохів, то не опускаю очі, мені не соромно за роботу, – каже очільник аграрної галузі Волині. – Це дуже важливо. Хочеться, щоб земля мала доброго господаря. Оце і є найбільший результат моєї праці.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

P.S.  21 травня Юрій Мефодійович прийматиме вітання з ювілеєм від своїх друзів і рідних. Колектив «Вісника+К» також до них приєднується. Здоров’я, добра, наснаги, любові й поваги! 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися