Обговорили проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю
Волинь

Обговорили проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю

4 грудня 2017, 16:53
0
0
Сподобалось?
0

Хороша і стабільна робота – важлива складова нашого повноцінного життя. А якщо мова йде про людей з обмеженими можливостями, її значення зростає в рази. Робота дає їм впевненість та дозволяє відчути себе повноцінним членом суспільства, який приносить користь не лише собі, а й оточуючим. Останнім часом держава змінює ставлення до таких людей від «совкового» (тоді їх просто не помічали) до сучасного, коли неповносправних ставлять на один рівень зі здоровими, але враховують їхні додаткові потреби.

Днями у Волинському обласному центрі зайнятості відбувся круглий стіл, на якому порушувалося питання сприяння зайнятості осіб з інвалідністю. Як зазначив директор установи Роман Романюк, на Волині за останні п’ять років багато зроблено у цьому напрямку. Почали з найпершого – доступності самих центрів зайнятості для людей з особливими потребами. Кожне приміщення має пандуси і кнопку виклику персоналу при вході. Вона корисна для тих відвідувачів, котрі самотужки не можуть потрапити всередину. Також у центрах зайнятості обладнані спеціальні місця з доступом до Інтернету, аби можна було знайти корисну для працевлаштування інформацію. Оскільки люди з обмеженими можливостями часто мають невпевненість у власних силах, пошук роботи для них забезпечується інформаційною підтримкою. Так, позитивні історії працевлаштування осіб з інвалідністю розміщують на різних інформресурсах у всесвітній мережі та ЗМІ. Щороку фіксують динаміку зростання довіри до центру зайнятості серед людей з інвалідністю. За п’ять років з його допомогою 1590 неповносправних знайшли роботу. Протягом січня-листопада по допомогу до обласної служби зайнятості звернулися 1310 осіб з інвалідністю. 280 з них отримали робоче місце, 160 залучили до громадських робіт, частина пройшли профнавчання і четверо виявили бажання відкрити власну справу з отриманням одноразової допомоги. Щодо професій, на які претендували неповноспарвні, то це кухар, кондитер, бармен, оператор котельні, слюсар з ремонту сільгосптехніки, кравець. 

Велику допомогу фахівцям у сфері зайнятості надають соціальні партнери служби. Це різноманітні громадські організації, створені особами з інвалідністю. Тут краще розуміють потреби таких людей, знаходять можливість залучати їх на різноманітні громадські роботи.

Директор Волинського відділення Фонду соціального захисту інвалідів Валерій Шевчук нагадав, що у законі передбачено обов’язкове робоче місце для осіб з інвалідністю на підприємствах, де по 8 працівників і більше. Для крупніших суб’єктів господарювання є чотиривідсотковий норматив працевлаштування неповносправних. За недотримання цих вимог передбачені чималі штрафні санкції. Також фонд щороку оплачує здобуття вищої освіти для 8-10 волинян з інвалідністю. Однак, нарікає Валерій Шевчук, лише третина з них легко знаходить роботу.

Директор центру соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-І» Олександр Мацанрозповів, що раніше на підприємстві працювало більше 40 відсотків осіб з інвалідністю, а нині цей показник зменшився.  Установа займається будівельною діяльністю, і неповносправні воліють шукати менш обтяжливі сфери діяльності.

Був присутній на зустрічі й Сервер Зейнідінов. Чоловік також має інвалідність. Займався фермерством у Криму. Після окупації півострова Сервер покинув рідну домівку, перебрався на Волинь. У Луцькому міському центрі зайнятості він пройшов навчання за програмою підприємця-початківця і знайшов у собі сили відродити улюблену справу уже на волинській землі. Сервер якраз той хороший приклад, на який можуть рівнятися інші.

– Не замикайтеся на своїх проблемах, від того легше не стане. Сміливіше шукайте себе і у вас щось може вийти, – звернувся Сервер Зейнедінов до людей з особливими потребами.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися