Людмила ТИМОЩУК
Волинь

Луцька міська лікарня стане лікарнею швидкої допомоги, а райлікарні поділять за спеціалізацією

20 жовтня 2019, 08:08
0
-1
Сподобалось?
-1

Волинська медицина останні кілька років живе у режимі активних змін та реформ. Що вдалося зробити у 2019-му та чого очікувати надалі, «Віснику+К» розповіла голова медичної комісії Волинської обласної ради, депутат фракції «УКРОП» Людмила Тимощук.

– Хочеться почати з позитиву. Ми нарешті відкрили обласний перинатальний центр. Це заслуга колишнього голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці. Якби не авторитет і наполегливість Ігоря Петровича, ми б його взагалі не закінчили. Тільки з обласного бюджету виділили 90 мільйонів гривень, а скільки ще пішло з державної казни! Хтось нарікатиме, що такі кошти ми витратили на один об’єкт, але він стояв довгобудом 18 років, і його потрібно було закінчити. Ми називаємо цей центр «космічним», адже там найкраще обладнання у Західній Україні. Тож віримо, що й результати його роботи теж будуть «космічними», – каже Людмила Анатоліївна.

Також до здобутків цього року слід зарахувати ремонт в обласній інфекційній лікарні, перенесення хоспісу з непристосованого приміщення у Боголюби. Велику увагу приділено онкодиспансеру, госпіталю інвалідів, обласній лікарні, обласній психлікарні тощо. Закуплено чимало обладнання, чого не було останні 20 років. Ще серйозні плани мали щодо тубдиспансеру. Однак провести такий ремонт, як би хотілося, тут не вдалося. Банально забракло коштів – не надійшла субвенція з держбюджету. Водночас, за словами Людмили Тимощук, змінилися підходи до лікування туберкульозу. З’явилися більш ефективні препарати. Раніше пацієнти мали проводити на стаціонарі до 120 днів, а нині хворобу пригнічують, аби її носій не міг інфікувати оточуючих. Далі виписують для лікування вдома при одночасному супроводі сімейних лікарів та Червоного Хреста.

На Волині завершена реформа медицини первинної ланки. Усі без винятку сімейні лікарі отримали комп’ютерну техніку. Почалося реформування вторинної і третинної ланок.

– Ми уже цього року маємо придбати комп’ютери і програмне забезпечення, аби об’єднатися з первинкою в єдину базу даних. У нас декларуються безкоштовні аналізи, рентген тощо, але направлення має бути виключно електронне. Коштів на комп’ютеризацію в обласному бюджеті немає. Є нестиковки з адмінреформою, адже спершу потрібно було завершити її, а потім братися за медицину. Нині ми не отримуємо коштів від ОТГ, хоча обслуговуємо їхніх жителів. Ми повинні придбати техніку до січня цього року, інакше лікарні не зможуть підписати угоду з Національною службою здоров’я та пройти ліцензування, – наголошує Людмила Тимощук.

Зрозуміло, що для кожного лікаря комп’ютер придбати не вдасться, тож створюватимуться об’єднані робочі місця. Реформована система, з урахуванням госпітальних округів, має запрацювати з наступного року.

– Уже зараз зрозуміло, що лікарні у нинішньому вигляді вижити не зможуть. Для прикладу, у межах Луцького госпітального округу ми, лікарі, ініціювали зустріч, аби визначитися зі спеціалізацією. Луцька міська лікарня, швидше за все, буде клінікою швидкої допомоги. Там проводитимуть операції та інтенсивне лікування протягом двох-трьох діб. Далі хворих розподілятимуть на відновлення та реабілітацію у Липини, Ківерці, Рожище чи Горохів, залежно від визначеної спеціалізації. Схожий підхід буде у Ковелі, – розповіла пані Людмила.

Отож наступний рік для волинської медицини буде напруженим, ефект від змін приблизно через рік прогнозує Людмила Тимощук. Окрему увагу необхідно буде звернути на обласну дитячу лікарню.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися