Волинянка прикрашає храми і лікарні власними вишитими рушниками
Волинь

Волинянка прикрашає храми і лікарні власними вишитими рушниками

7 червня 2021, 10:19
0
0
Сподобалось?
0

Жителька села Ворокомле Ірина Шпанчук вишиває рушники, які потім дарує людям, або прикрашає ними храми, лікарні.

Про це пише "Полісся".

Народившись 1948 року, Ірина Трохимівна прожила життя і встелила його візерунками, в які вклала частинку себе: радість та смуток, печаль та тривогу… У важкі хвилини вона вишивала, знаходила розраду. І дивом відступали хвороби, марніла печаль. Сьогодні її роботи можна побачити в лікарнях Каменя-Каширського та Луцька.

"Де побачу ікону, тут же загоряюсь бажанням вишити на неї рушничок. Не можна, щоб святиня була без нього", — каже поважних літ жінка.

"У вишивці — все моє життя. Узори придумую сама. Буває, побачу на малюнку, в газеті – міняю кольори, складаю схеми у власний візерунок. Одного разу почерпнула натхнення з малюнка на звичайному кулькові. Замінила колір на блакитний і радує тепер рушник ніжними волошками… Якби я не вишивала, то не знаю, як би і жила", — розповідає про улюблене заняття Ірина Трохимівна.

На стіні напівзруйнованого костелу в селі – три ікони, поруч дерева, прикрашені стрічками. Це постаралась Ірина Трохимівна.

Однієї ночі 2008 року приснився їй сон… На стіні храму стояла Божа Матір з дитям. Ірина Трохимівна не могла знайти собі спокою. Побігла до споруди – довго молилася… і дала обітницю, що доглядатиме за цим місцем. З того часу кожного року перед Великоднем прибирає біля зруйнованого часом і колишньою комуно-більшовицькою владою духовного храму. Білить деревця, прикрашає стрічками.

"Бог для всіх один. І для православних, і для католиків", – мовить жінка.

Важко не погодитись. Крім того – це архітектурна пам’ятка, яку варто було б зберегти для нащадків, частинка історії села.

Ірина Трохимівна є учасницею хору «Горлиця». Разом з колективом побувала у багатьох селах. І всюди, де б не була, залишає на згадку свій рушничок-оберіг.

"Як кольори у вишиванці — таким різнобарвним є наше життя", – мовила наостанок привітна господиня оселі і на згадку подарувала рушничок авторці статті.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися