Оксана Лис, Надія Гуменюк, внучка Євгенія Кардаш, Володимир Лис
Волинь

Волинське подружжя письменників представило нові книги

17 вересня 2022, 15:26
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку в книгарні «Є» відбулася презентація романів Володимира Лиса «Вифлеєм» і Надії Гуменюк «Та, що ламає вітер». На зустріч з письменницьким подружжям прийшли читачі та прихильники художнього слова. Головний редактор харківського видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький подякував українцям, які навіть у складні часи купують книги, і поділився враженнями від роману «Вифлеєм». Твір складається з трьох частин: сюжет розгортається від біблійних часів до подій на Волині під час Другої світової війни й до кінця XX століття. Це і українсько-польський конфлікт, стосунки поляка Збігнева і українки Яринки. У романі діють цар Юдеї Ірод, римський намісник, відомий зі сторінок Біблії Квіріній, і його раб, далекий предок українців Скитій, котрий шукає новонародженого «царя світу». Задум книги виник у 90-і роки минулого століття, зазначив Володимир Лис. Після того, як письменник прочитав Євангеліє від Матвія. Це мав бути роман про порятунок однієї дитини. На прохання видавця автор змінив фінал твору, який дарує читачам надію.

Книга «Та, що ламає вітер» Надії Гуменюк вийшла у видавництві «Клуб сімейного дозвілля». Роман представила співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук. У творі йдеться про те, як після закінчення Другої світової війни сімнадцятирічна дівчина з Полтавщини Настя приїхала працювати вчителькою у волинське село. З першої зустрічі у молоду красуню закохався кадебіст. Капітана Круглова прислали на Західну Україну вистежувати і знищувати наших повстанців. У головну героїню також закохується хлопець Роман з цього ж села. Юнак перебуває під підозрою чекістів, вважається неблагонадійним і не лояльним до радянської влади. Вчителька опиниться у пастці, в яку її загнав чекіст.

Письменниця Надія Гуменюк зазначила, що це знакова книга у її творчості, адже рукопис здобув перемогу у конкурсі «Гранд-коронація». Вона написала драматичну історію людини на тлі історії України. А сюжет взятий із життя. Обговорення нових романів перейшло в цікаву розмову про сучасний літературний та видавничий процес в нашій країні.

– Побувавши на презентації книг мами й тата, я ще раз переконалася: читати необхідно, навіть коли йде війна. Особливо, якщо це книги про своє, рідне, про минуле і сучасне України, про нелегкі долі людей, котрих не ламають випробування та обставини, – зазначила донька письменників Оксана Лис. А внучка Женя Кардаш прочитала вірш своєї бабусі Надії Гуменюк про Харків – незламну книжкову столицю України, в якій під обстрілами видають і рятують книги й вірять у нашу Перемогу.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися