У Луцькому зоопарку виходили мавпеня, від якого відмовилася мама (фото)
Волинь

У Луцькому зоопарку виходили мавпеня, від якого відмовилася мама (фото)

15 травня 2023, 10:20
0
0
Сподобалось?
0

Мавпеня Демік народилося торік 18 жовтня у пари капуцинів-плакс. На жаль, самичка просто відмовилися від догляду за потомством. Тата і маму малечі замінили працівники зоопарку. Це були місяці кропіткої роботи, аби вивести малечу у самостійне життя. Щемною історією поділилися на сторінці Луцького зоопарку у «Фейсбуці» і доповнили розповідь фотографіями.

Працівниці спостерігали за ситуацією після пологів понад 3 години – саме такий час не є критичним для життя маляти. Проте мама жодним чином не проявила до нього цікавості. Дитинча просто пролежало у вольєрі. Аби дати йому шанс на життя, новонародженого самця забрали від батьків.

Мавпеня взяли під свою опіку працівниці відділу приматів. Через критичну ситуацію в енергетичній сфері (а у Луцькому зоопарку – лише електроопалення) вони почергово забирали крихітку до себе додому. Там маляті було легше забезпечити й обігрів, і харчування, і догляд.

«Годування – як і в людських дитинчат – через три години цілодобово пляшечкою із сумішшю для новонароджених. Після кожного прийому їжі – масаж животика. Кутання у ковдрочки, щоб вберегти від переохолодження та пов’язаних із цим хвороб. Й обов’язкове постійне спостереження за загальним станом, заміри температури. Усе до дрібниць нотувалося у спеціальний зошит», – зазначають у Луцькому зоопарку.

Окрім цього, працівниці зоопарку мусили вигадувати пристосування, які забезпечували мавпеняті розвиток інстинктів. Тримається у природі новонароджений примат за спину матері. Тож для Деміка зробили її своєрідну імітацію. Для цього на пляшку, де постійно змінювали воду на теплу, натягнули махрову шкарпетку. Це повторювало вигин тіла самиці, тож новонароджене на ній доволі часто й спало. Коли маля підросло і відпала потреба у додатковому теплі, цей «пристій» замінили на м’які іграшки. У догляді за малюком брали участь і діти працівниць, забезпечуючи йому дозвілля.

Демік добрий, спритний, допитливий. Йому скоро виповниться сім місяців, тож мавпеня уже перемістили у вольєр поруч із батьками. Примати звикають до запахів одне одного, мама почала трохи проявляти інтерес до сина. А Демік вивчає нове житло, адаптувавшись до умов. Тим паче, що вони у нього чудові, бо маля досі оточене турботою та любов’ю своїх «мам» із колективу зоопарку.

Мавпеня уже приваблює відвідувачів, які затримуються біля його вольєру. А у зоопарку дуже тішаться тим, що змогли врятувати тваринку своєю любов’ю та професіоналізмом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися