Вступна кампанія на Волині-2023: виші, спеціальності та пільги для вступників
Волинь

Вступна кампанія на Волині-2023: виші, спеціальності та пільги для вступників

20 жовтня 2023, 09:07
0
0
Сподобалось?
0

Начальниця обласного управління освіти і науки Наталія Матвіюк розповіла про підсумки цьогорічної вступної кампанії у закладах професійної, фахової передвищої та вищої освіти.

«Вже другий рік вступна кампанія відбувається в умовах воєнного стану, – відзначила Наталія Матвіюк. – Однак можна оцінити її як задовільну. Цьогоріч закладам професійної освіти області вдалося виконати регіональне замовлення на 91%, державне – на 70%. Разом з тим, практично у всіх закладах  фахової передвищої та вищої освіти оголошено додатковий набір на вступ за контрактом».

Протягом вступної кампанії 2023 року подано понад 40 тисяч заяв від вступників. Серед найпопулярніших спеціальностей у волинських вишах: «Комп’ютерні науки», «Менеджмент», «Право», «Інженерія програмного забезпечення» та «Філологія».

До слова, на Волині продовжено набір абітурієнтів для здобуття фахової передвищої та вищої освіти за контрактом. Тобто вступники, які не змогли подати заяву до 31 липня, можуть вступити на контракт до 30 листопада. Крім того, збережені усі пільги та пільгові категорії, що передбачені законами, зокрема – для молоді з числа внутрішньо переміщених осіб.

«Традиційно, лідерами за кількістю заяв від вступників є  Волинський національний університет імені Лесі Українки та Луцький національний технічний університет», – розповіла очільниця обласного управління освіти і науки.

Що стосується вступної кампанії до волинських профтехів, за оперативною інформацією закладів, на перший курс зараховано 3206 осіб. За регіональним замовленням навчаються 2869 першокурсників, на контракт вступили 337 осіб. За професіями загальнодержавного значення, які фінансуються із державного бюджету, розпочали навчання 189 здобувачів освіти.

Топ-професій, за якими подали найбільшу кількість заяв: кухар, кондитер, тракторист-машиніст с/г виробництва, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, водій автотранспортних засобів, слюсар-ремонтник, майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів, електрозварник ручного зварювання.

«Навчатися у закладах професійної освіти можна і після завершення основної вступної кампанії. Кожен бажаючий може здобувати професійну освіту за скороченим терміном навчання: пройти перепідготовку, підвищити кваліфікацію чи отримати часткову кваліфікацію. Професійне навчання можна пройти і за ваучерами Служби зайнятості», – додала Наталія Матвіюк.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися