Отець Назарій з колядниками
Волинь

На Волині колядники наколядували 80 тисяч гривень і купили авто для ЗСУ

23 грудня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

На Різдво у селах лунає колядка. Здебільшого віншують хористи з церкви. У селі Звиняче на Горохівщині колядники ходять від хати до хати, не минають нікого, хоча люди моляться в різних церквах. А пожертву, яку їм дають, перераховують для ЗСУ.

Отець Назарій Шийка майже п’ять років служить у місцевому храмі Святого Миколая Чудотворця ПЦУ. А оскільки Святий Миколай славився добрими справами, то й прихожани наслідують його. Зараз Україна бореться з ворогом, і кожен має зробити свій внесок у Перемогу. Звинячинці роблять це не лишень молитвою, а й постійно передають на фронт продукти, кошти. Минулого року наколядували вісімдесят тисяч гривень. Їх використали для допомоги військовим.

– У нас не повинно бути такого поняття: наш захисник-земляк чи з Донеччини або Одеси. Усі, хто воюють, – НАШІ! – наголошує священник. – Тому ми передаємо все волонтерам, а вони доставляють кому потрібно. Купували генератор на передову, давали гроші, щоб відремонтувати техніку, яка приїхала з позицій. Коли ж наколядували таку велику суму, то прийняли рішення купити позашляховик для військових. Освятили його, і волонтери перегнали на передову.

І цьогоріч хористи церкви вже готуються до віншування. Вчать вірші, нові колядки. Бо якщо раніше традиційною і всім відомою була «Нова радість стала», то тепер з’явилися нові, «військові», які розповідають про окуповані міста, хлопців в окопах. В інтернеті набирає популярності колядка «Там во Бахмуті»:

Там во Бахмуті,

Де стріли чути,

Де стільки цвіту

Вже полягло...

Враз тихо стало

І залунало:

Христос родився!

Славімо Його!  

Донецька нічка,

Окопна свічка,

І ворогам всім

Лютим на зло

Стали солдати   

Колядувати:    

Христос родився!   

Славімо Його!    

Її вже розучують звиняченські колядники під керівництвом регента Віри Косинської. Збираються зазвичай після служби в церкві. В основному це жінки віком від 40 до 80 років. Усі різні за характером, професією, але єдині у молитві.

– Минулими роками були у нас і чоловіки. Але один вже відійшов у Вічність. Другий – Роман Володимирович, воює. Лишився 60-літній Василь Михайлович, який своїм голосом доповнює жіночий спів. Наші колядники стараються підібрати цікавий репертуар, щирі вірші, щоб люди відчували дух Різдва Христового. Заходять в кожну хату, нікого не минають, бо зараз такий час, що треба славу про Бога нести всім. Бо Він вбереже наших воїнів та додасть сили у боротьбі! З молитвою і переможемо!

Руслана СУЛІК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися