На Волині банки зменшили кредитний портфель і відчувають відтік валюти
Волинь

На Волині банки зменшили кредитний портфель і відчувають відтік валюти

29 жовтня 2014, 12:26
0
0
Сподобалось?
0

Від початку року кредитний портфель банків у Волинській області зменшився 4,7%. Станом на 1 жовтня обсяг наданих кредитів становив 5,3 мільярда гривень. Зменшення кредитування відбулося через те, що установи трьох банків - ПАТ «Західінкомбанк», ПАТ «Банк Форум» та АТ «Брокбізнесбанк» - почали процедури ліквідації.

Про це повідомили у прес-службі Управління НБУ у Волинській області.

Питома вага проблемних кредитів у сукупному кредитному портфелі  банків області становила 14,6%. З початку року прострочена заборгованість у національній валюті зменшилась на 55 мільйонів гривень, в іноземних валютах - на 11 мільйонів доларів США та 3 мільйони євро.

Основною валютою заощаджень Волинян залишається гривня. Так, кошти юридичних осіб та небанківських фінансових установ  на 01.10.2014  становили 1,3 млрд. грн., з них 76% в національній валюті. Кошти фізичних осіб склали 4,7 млрд. грн., з них 60% - це вклади населення в національній валюті (2,8 млрд. грн.). Вклади в іноземних валютах становили 1,9 млрд. грн. в гривневому еквіваленті, у тому числі: 118 млн. дол. США, та 23 млн. євро.

З початку  року вклади в національній валюті зменшились на 6%, в іноземних валютах на 30%. Протягом двох останніх місяців зменшення обсягів коштів громадян в національній валюті в банках регіону уповільнилося і склало в середньому 1%. 

Протягом 2014 року відсоткові ставки за кредитами в національній валюті по області знаходились в середньому на рівні 21%.

У ІІI кварталі обсяг проданої банками іноземної валюти  перевищив обсяг купленої у населення іноземної валюти на 111 млн. грн. в гривневому еквіваленті. Усього за цей період:

- куплено іноземної валюти на 127 млн. грн., тому числі: доларів США -  на  60  млн. грн. за середньозваженим курсом 12,32 грн. за долар США; євро - на 28 млн. грн. за середньозваженим курсом 16,55 грн. за євро,

- продано  на 237  млн. грн.  в  тому числі:  доларів США - на 189 млн.  грн.  за середньозваженим курсом 12,67 грн. за долар США,  євро  - на 43 млн. грн. за середньозваженим курсом 17,21 грн. за євро.

Прийнято в каси  банків від фізичних осіб іноземної валюти для зарахування на їх рахунки, для переказів, погашення кредитів тощо в гривневому еквіваленті на суму 241 млн. грн. За цей же період банківськими установами видано через каси фізичним особам іноземної валюти в гривневому еквіваленті на 458 млн.грн. За даними ІІІ кварталу банківські установи здійснювали обмін та видавали з кас банків іноземної валюти в 1,9 рази більше ніж приймали, а з початку року обсяги  виданої іноземної валюти в 1,2 рази перевищили обсяги її приймання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися