На Волині «чорні археологи» пошкодили тисячолітню піч
Волинь

На Волині «чорні археологи» пошкодили тисячолітню піч

13 серпня 2014, 12:48
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно на околиці Ратнева Луцького району виявили багатошарове поселення, де ще 7 тисяч років тому племена так званої культури лінійно-стрічкової кераміки вирощували зернові та пекли хліб. Тут же знайшли й древню піч, якій приблизно тисяча років, про це повідомляли у ДП «Волинські старожитності».

Проте, на жаль, на місце розкопок пробралися «чорні археологи». Людей із металошукачами в урочищі Ріписько, або Городок, на околицях Ратнева першими помітили місцеві жителі. Зловмисники приїхали білою «Нивою» і взялися обстежувати розкоп. Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський та Сергій Теліженко, який керує дослідженнями у Ратневі, зняли все на відео, а затим викликали міліцію.
- Уже в сутінках копачів зупинили. Під час огляду один із них агресивно заявив, що має повне право на таку діяльність, бо він краєзнавець Володимир Свенціцький, має публікації і їздить на конференції. На будь-які аргументи чоловік реагував ще більшим криком, понад те, викинув у траву якісь знахідки. Шукати їх у темряві, звісно, не стали. Уже другого дня не полінувалися це зробити - щонайменше один мідний предмет з орнаментом має археологічну цінність. На жаль, ретельно розкрадачів археологічної спадщини не обшукували. А в урочищі Городок ми виявили, що один із розкопаних об'єктів - піч Х-ХІ століття - пошкоджено лопатою. Та й на полі зафіксували чимало характерних ямок, де копачі шукали металеві предмети, - розповів Олексій Златогорський.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися