Іван СЕРГІЙЧУК приймає хворих в дідовій хаті
Волинь

Немічні стають ходити, курці кидають курити

1 червня 2018, 10:13
3
50
Сподобалось?
50

У селі Бірки Любешівського району й досі тужать за своїм лікарем, костоправом Іваном Довгуном, який помер два роки тому. Він допомагав людям майже 60 літ! Прийняв 600 пологів (не було жодної смерті!), ставив на ноги неходячих, лікував хвороби хребта, грижі, підорву, головний біль, курців… І мав дар зцілювати навіть на відстані! До Довгуна зверталися не тільки місцеві люди, а їхали з усього Союзу. А останнього пацієнта прийняв за день до своєї смерті.

Пологи при гасовій лампі

Іван Прокопович Довгун у своїй роботі поєднував традиційну медицину, травництво і мануальну терапію. Родом лікар з Бірок – найбагатодітнішого села у Європі. Після закінчення медучилища працював фельдшером у рідному селі. Спочатку не дуже хотіли йти до юного хлопця на прийом жінки. Та коли про нього пішла слава, що приймає пологи безболісно, то просили: «Кличте Йвана!»

У 60-х роках у Бірках щороку народжувалося по 70 немовлят. Завдяки Івану Довгуну у Бірках відкрили колгоспний пологовий будинок. За усе життя прийняв 600 пологів. І попервах – навіть при гасовій лампі! Без УЗД прогнозував масу тіла немовляти, його положення. За усі роки, скільки працював лікар, не було жодної смерті ні породіль, ні немовлят!

Мати знала, у який день косити чи садити

До Івана Довгуна їхали не тільки з усього Полісся, а й звідусіль, і прості люди, і знані лікарі.

– Якось кардіолог з Мінська привезла у Бірки хвору матір із шкірним захворюванням – нейродерміт, –  пригадує внук Іван Сергійчук. – І мій дід, простий сільський фельдшер з Полісся, зробив диво! «Я заввідділення, вітаюся за руку із самим бацьком Лукашенком – і не змогла допомогти!», – дивувалася білоруська лікарка.

Лікував Іван Довгун такі недуги, за які офіційна медицина не завжди бралася. Хвороби хребта (сколіози, переломи, остеохондроз), опущення внутрішніх органів, які у народі називають підорвою чи надсадою, міжхребцеві грижі. До нього попід руки приводили немічних, а від лікаря вони вже йшли своїми ногами.

А ще Довгун вмів знімати головний біль на відстані. Цей дар, очевидно, передався від його матері. Баба Наталка також передбачала дощову погоду. Односельцям вона підказувала, у який день краще косити сіно, у який садити картоплю, а коли сіяти зерно.

Фельдшер вчився у сільських цілительок

Іван Довгун довіряв народним цілителькам, тому що сам у перші роки роботи звернувся до однієї з них. Одного разу він через непосильну ношу надірвався: не міг ні ходити, ні їсти. Медики не встановили діагнозу, а хотіли оперувати, та Довгун відмовився. Баба Варка з Бірок, яка вміла піднімати шлунок, врятувала фельдшера. Відтоді вирішив перейняти народну методику вправляння внутрішніх органів. Адже опущення шлунка дуже поширена хвороба, яка виникає у чоловіків через підняття надмірної ваги, а у жінок – внаслідок важких пологів.

Став цікавитися, як це робиться: треба мати надзвичайно чутливі пальці, щоб не нашкодити. І відтоді Довгун став займатися мануальною терапією, яка разом з медикаментами давала найкращі результати: хворі швидше виліковувалися, не мали ускладнень, зокрема, хронічних гастритів, виразок, холециститів.

Також сам вилікував собі спинно-мозкову грижу. Розробив різні вправи, пив трави, обливався холодною водою – і забув про хворобу.

За пияків не хотів братися

Довгун зцілював курців навіть по телефону. За його підрахунками, позбулися тютюнової залежності сім тисяч курців! І більшість з них – жінки.

– Вилікував чоловіка з Карпат, – розповідає Іван Сергійчук. – Уже пізніше він розказав, що коли програв вибори на посаду сільського голови, з горя хотів закурити, але не зміг і… з’їв цигарку.

А от від алкоголізму Іван Довгун не лікував, треба, щоб людина сама усвідомила свою біду. Проте одного разу таки вилікував пияка, бо то була жінка. До Довгуна подзвонив її чоловік і, плачучи, благав допомогти, адже у хаті росло троє малих діток. Іван Прокопович змилувався, хоча після того дуже погано почувався. Та жінка досі не п’є.

Лікував… палицею

Найчастіше до Довгуна зверталися з проблемами у спині.

– Чого люди мають хворий хребет? – розмірковував Іван Довгун. – Мало рухаються, надто важко працюють, сплять не анатомічно незручних ліжках, не роблять ранкової зарядки, неправильно харчуються.

Щоб лікувати сколіоз, зміцнювати м’язовий корсет хребта, масажувати спину, а також діагностувати стан хребта, Іван Прокопович винайшов спеціальний апарат. Цей масажер лікарю… наснився. А ще Довгун лікував людей півтораметровою палицею, яку можна використовувати для тренування хребта. Разом з внуком розробив цілий комплекс вправ. Іван Прокопович рекомендував батькам звернути увагу на хребет дитини. Якщо дитя мале, ще щось можна виправити. Інакше після 15-16 років спину у вигляді долара уже ніякими масажами не повернеш до норми.

Жінки хворі, бо не мають чоловіків

– Що треба для повноцінного життя? – розмірковував невтомний сільський лікар, який майже 60 літ допомагав людям. – Менше сердитися, бо стан імунної системи залежить не лише від того, що ми їмо, як засвоюються речовини, а й від нервів. Тому чоловікові не можна дивитися скоса на жінку, а їй – кричати на чоловіка, бо голова болітиме. Чим більше на серці люті, тим більше зусиль треба докладати під час лікування. А жінкам хочу сказати: ви хворієте, бо не маєте чоловіків! Вам бракує повноцінного статевого життя. Звідси хворі кістки, хребет, ожиріння. Де жінка буде здорова, коли чоловіки по півроку вдома не бувають, а працюють на заробітках?

Усім, а особливо чоловікам, радив додавати у кожну страву пастернак. Тоді не матимуть «делікатних» проблем. Щоб діти не хворіли, треба їх годувати вівсяним киселем, гарбузовою кашею, салатами із селери, печеною картоплею, домашнім сиром. Зранку натщесерце варто випивати маленькими ковтками склянку холодної відстояної води.

Помер Іван Довгун у 79 років. А ще за день до смерті приймав хворих! «Треба вірити у Бога, у власні сили, працювати над собою, вести здоровий спосіб життя – і будете здорові!» Таку життєву мудрість заповідав Іван Довгун усім людям. А своєму внукові передав унікальні знання. Тепер Іван Сергійчук, як і його дід, лікує проблеми спини, грижі, підорви, допомагає бездітним, курцям.

«Живи для людей, щоб моя хата не закривалася», – такий заповіт перед смертю залишив Іван Довгун внукові Іванові Сергійчуку. Йому передав свої медичні знання, навички з мануальної терапії та досвід з травництва. Тепер і молодший Іван – знаний на Волині костоправ. Він приймає хворих у Луцьку, а також у дідовій оселі в Бірках, куди їдуть не тільки з Волині, а й Рівненщини, Житомирщини, Білорусі.

Іван Сергійчук теж народився у Бірках Любешівського району. Змалку бачив, скільки хворих людей приїздить до діда. Придивлявся, переймав навички. Можливо, тому з чотирьох внуків Іван Довгун передав свої секрети лікування саме Іванові. «Знайдеш причину – усунеш недугу», – навчав дід.Секретам вчив єдиного з чотирьох внуків

Після школи хлопець закінчив факультет медичної реабілітації. Тепер, як і діда, його називають по-народному костоправом, адже мануальною терапією лікує підорву, знімає тютюнову залежність, головний біль і навіть безпліддя. Та найчастіше до Івана Сергійчука звертаються хворі зі спинними проблемами: грижі, сколіоз, протрузії диска, радикуліт, остеохондроз.

Зміщений поперековий хребець – буде імпотенція

– Можна сказати, що кожен хребець відповідає за якийсь орган, – розповідає Іван Сергійчук. – Наприклад, якщо пошкоджений чи зміщений шийний, то страждають очі, якщо поперековий – може бути грижа чи імпотенція. Майже 90% випадків ішемічної хвороби серця, 45 відсотків скарг на головний біль зумовлені порушеннями в ділянці шийних та верхніх грудних хребців.

З власного досвіду реабілітолог Іван Сергійчук знає, що у 80% школярів є різні порушення постави, у 20% – сколіоз. Це засвідчили медогляди, які разом з дідом проводив у багатьох школах. Дітям пропонували зробити діагностичну вправу (так кожен може перевірити стан свого хребта). Треба зімкнути за спиною навхрест руки – щоб ліва «зустрілася» з правою і навпаки. Навіть не всі першокласники змогли це зробити!

– Це означає порушення шийно-грудного відділу, що призводить до остеохондрозу, я його називаю «хамелеоном», бо людина відчуває підвищений тиск, головний біль, біль у попереку, тягне ноги.

Для хребта помічний… одвірок, для грижі – гілляка

Сергійчук також «розблоковує» міжхребцеві грижі, знімає запалення сідничного нерва. Пригадує випадки, коли до нього на прийом попід руки приводили скорчених від болю у спині, а додому вони йшли своїми ногами. Лікар змушує хворих працювати над собою. Рекомендує здорове харчування, корекційні вправи, які розвантажують хребет.

– Обов’язково у кожного вдома має бути перекладина, щоб витягувати хребта. Водіям, які страждають на грижі, кажу: їдеш біля лісу – зупинися, вчепися за гілляку і трохи повиси. Можна жити і з десятиміліметровими грижами та працювати, – запевняє Іван Сергійчук, – але треба постійно робити спеціальні вправи, бо грижа ніде не подінеться, а от біль можна зняти. Коли пече між лопатками, докучає біль у спині, притуліться до одвірка, який на Поліссі називають ушаком, вішеком або косяком, і помасажуйте хворе місце. Також після роботи щонайменше дев’ять разів зчіплюйте за спиною руки. Добре, що зараз немовлят не пеленають, як ще років двадцять тому. Якщо в дитинки хворі кульшові суглоби, то треба. А коли дитя здорове, то навіщо? Воно рухає ручками, ніжками – працює механіка.

Весняну хандру знімає по телефону

Іван Сергійчук розповідає, що багато людей, переважно жінки, страждають вегето-судинною дистонією (ВСД), а він цю хворобу називає весняною хандрою. Людина відчуває головний біль, запаморочення, стрибки тиску, нервові зриви, пришвидшене серцебиття. Наслідком недуги може стати гіпертонічний криз.

– Зазвичай загострення цієї хвороби у пацієнтів спостерігаю у березні, а цього року багато скарг було уже в лютому. Про таких кажуть: як тіло без душі. До мене звертаються майже половина тих, хто вже побував у невропатолога. Однією з причин є те, що людина мало займається фізичними вправами. Селяни мені заперечують: працюю, як віл. Але це не зарядка, а важка виснажлива робота!

Іван Сергійчук знає, як боротися з весняною хандрою, і вміє «знімати» її навіть по телефону, як навчив дід Довгун. Як – це вже лікарська таємниця.

Причиною безпліддя була підвереда

Також дід передав Івану Сергійчуку методи лікування опущення внутрішніх органів, що у народі називають підорва, підвереда, надсада живота.

– При цій хворобі людина відчуває здуття живота, дискомфорт черевної порожнини, біль, нудоту, загальну слабкість. З’являється вона, коли піднімеш щось важке, тобто, як у народі кажуть, підірвешся.

За дідовою методикою Сергійчук лікує цю недугу. Каже, що з десяток його пацієнток після мануальної терапії живота нарешті завагітніли і відчули радість материнства. Також завдяки дідовим секретам Іван Сергійчук зняв тютюнову залежність уже тисячі курцям.

– Але на все воля Божа, – впевнений лікар, – треба молитися і вірити.

Олена ПАВЛЮК, Волинська область

Поради і вправи, які пропонує Іван Сергійчук для лікування та профілактики хвороб, читайте у журналі «Люди і долі» у № 6 (76) та № 7 (77)

Передрук заборонено!

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Віктор
    Віктор

    А чи можна телефон Івана Сергійчука?

    5 червня 2018, 12:17
    Відповісти
    • Віктор
      Віктор

      Час від часу болить спина де тільки не був не помагає може щось порадите мій номер телефону0685360216 я із шацькоґо району

      4 березня 2020, 21:17
      Відповісти
  • Валентина
    Валентина

    Доброго дня! Прочитала статтю і подумала чомусь:" Це ж треба, не думаю, що бракує Іванові пацієнтів,а от, пишуть у Фейсбуці, хочуть допомогти ще більшій кількості людей! Низький уклін Вам, Іване!!! Живемо з чоловіком в наймолодшому місті України, в Славутичі, приїхали молодими спеціалістами ще у 1989 році. Мабуть, чули про Чорнобиль? Так от, ми з міста атомщиків. Я працюю в школі, чоловік ---військовослужбовець, Хоч мені трішки за 50, та я гіпертонік зі стажем, і остеохондроз замучив, і із зором проблеми..."Букет"....Так само і в чоловіка. Найбільше, що його турбує --- це грижі.Але він молодець.І зарядка кожного ранку, і душ льодяний. Але буває таке, що віднімається нога. Пропонують оперуватися, але....Може ви якось допоможете, Іване? Були б дуже вдячні! На всяк випадок мій номер мобільного --050 81 22 000 або 098 059 34 33 На все добре! Дай Боже Вам здоров"я!!!

    16 червня 2019, 09:09
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися