«Всі злі на командування»: бійці 128-ї бригади розповіли деталі трагедії
Закарпаття

«Всі злі на командування»: бійці 128-ї бригади розповіли деталі трагедії

10 листопада 2023, 10:09
0
-1
Сподобалось?
-1

Воїни 128-ї бригади розповіли деталі щодо ракетного удару. Так, росіяни вдарили "Іскандером" по 128-й закарпатській бригаді під час нагородження на Запоріжжі.

Ця гірсько-штурмова бригада зараз воює на Сході та Півдні. Похорони бійців 128-ї бригади тривають.

Це нагадувало сцени з російських пропагандистських фільмів про Другу світову війну, де солдати стоять у рядах і виглядають гламурно,

– говорять бійці.

Західні журналісти вказують, що ця церемонія продовжувала "військову традицію радянських часів", що мало підтримати "бойовий дух серед виснажених солдатів".

Тож на нагородження зібрали багато людей – не тільки тих, кого власне мали нагородити. Медалі мали отримати тільки 43 людини, а привезли близько ста осіб, залучивши 20 машин.

Вони зібрали людей з усіх підрозділів – найкращих,

– кажуть солдати.

"Часто такі церемонії вручення медалей є невеликими, на них присутні близько 30 осіб і вони відбуваються в добре захищеному бункері або окопі. Однак, за словами членів бригади, п'ятничне зібрання відбулося на відкритій місцевості", – вказують медійники.

Що відомо про перші хвилини після удару

Місце проведення церемонії постійно перебуває в зоні ураження балістичних ракет та іншого озброєння.

Буквально через 10 хвилин після початку церемонії у бійців влучила ракета. Росіяни поцілили у внутрішній двір будівлі, де проходила церемонія, і в дорогу. Одразу не було зрозуміло, скільки людей загинуло і скільки отримало поранення.

Через те, що багато захисників зняли шоломи для участі в нагородженні, багато хто дістав травми голови. Медики говорили, що не бачили такого з початку повномасштабної війни.

Хто навів ракету

Імовірно, окупанти спеціально спланували цей ракетний удар. Вони були свідомі того, що в одному місці збереться багато керівництва. Можливо, їм допомогли місцеві, повідомивши про скупчення військових, або "стався витік інформації з внутрішніх штабів бригад".

Всі злі на командування. Вони могли б віддати наказ перенести все в інше місце або в якесь укриття. Перенести все і провести церемонію там. Чому цього не зробили, я не знаю. Це просто військова дурість,

– діляться бійці.

Як просувається розслідування справи

4 листопада Рустем Умєров доручив Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевірку інциденту.

Про те, що відкрито кримінальне провадження, повідомив Володимир Зеленський 5 листопада. Він наголосив, що слід "установити повну правду про те, що сталося, і більше не допустити подібного", а рідні мають отримати чесні відповіді, хто винен.

Командира 128-ї бригади відсторонили на час розслідування. Таке рішення прийняли під час засідання Ставки, її було присвячено саме загибелі бійців 128-ї бригади.

У Сухопутних військах припустили, що удар міг бути зумовлений полюванням за певною високопоставленою людиною і справа не в шикуванні.

Згодом там назвали ще декілька версій. Можливо, оператори російського дрона вдало виявили скупчення військ і вдарили по ньому, не знаючи конкретики про нагородження. Або оприявнився "кріт".


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися