Цією машиною везли труп вождя
Світ

ленін катався на санному «Роллс-Ройсі»

7 січня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

«Хто був ніким, той стане всім!» – таке гасло проголосив вождь ленін усім трудящим. Після революції 1917 року робітники й далі трудилися за кусень хліба, а ленін став усім.

Прихватизував собі княжі палаци і  царські машини, якими раніше користувалися члени імператорської родини. Їздив семимісним лімузином Миколи II або машиною його старшої дочки – «Тюрка Мері». Та найбільше ленін любив ганяти на «Роллс-Ройсі».

На цій машині він вирушив у Сокольники на Різдвяний святвечір 24 грудня 1919 року, щоб привітати дітей біля ялинки. До речі, свято проводили на розкішній дачі колишнього міського голови москви. Цей будинок після революції реквізували і облаштували тут Лісову школу, де лікували дітей зі слабким здоров’ям (звісно ж, не нащадків робітників). Якраз у той час у Лісовій школі відпочивали дружина та сестра вождя. І ленін їх часто навідував. На ялинку до дітей теж зібрався на «Роллс-Ройсі». Але на свято з’явився із запізненням та… пішки. Як з’ясувалося, на вождя напала банда! Погрожуючи зброєю, злодії пограбували леніна, а елітне авто забрали. Згодом цей випадок став відомим оповіданням «Володимир Ілліч на ялинці», але без жодної згадки про крадіжку машини.

Улюблене авто невдовзі вождю повернули, а головоріза, який насмілився напасти на леніна, застрелили. Що цікаво, у 1921 році на путилівському заводі до цього «Роллс-Ройса» доробили… санки. Водій нарікав, що швидкість машини знизилася, а ленін гонорово роз’їжджав у єдиному у світі екземплярі. І в останню дорогу вождь теж поїхав на цих елітних санках-авто. 21 січня 1924 року труп леніна везли до москви саме на його улюбленому «Роллс-Ройсі».

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися