Руского Альошу знесли у Болгарії
Світ

Руского Альошу знесли у Болгарії

28 січня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Для пам’ятника змусили позувати репресованого хлопця

У місті Пловдив у Болгарії 66 років на пагорбі височів пам’ятник російському «визволителю» Альоші. Його було видно з усіх куточків міста. Ще донедавна російські туристи, які їхали на відпочинок у Болгарію, обов’язково мали відвідати це «сакральне» для москалів місце. Влаштовували до Альоші справжнє паломництво, ніби до святині, кожен хотів на власні очі побачити бетонного солдата. І лише болгарські патріоти, які опинилися під московською окупацією, завжди вважали того «визволителя» окупантом.

Російські ветерани хотіли себе спалити

Залізобетонний 12-метровий пам’ятник, який встановили 1957 року, важко було сфотографувати. Знімки зроблені з вертольота, настільки Альоша возвеличувався над містом. Російським туристам розповідали  сльозливу історію про цей монумент. Мовляв, пам’ятник зліпили в честь справжнього російського солдата – Алєксєя Скурлатова. Він жив у селі на Алтаї, пішов на фронт у 19 років. На нього двічі приходили похоронки. Одного разу вмер би під завалами, якби медсестра не побачила чоботи, що стирчали з-під землі, придивилася пильно і помітила, що у «трупа» тремтіли повіки. 9 травня Скурлатов зустрів у болгарському Пловдиві. Альоша танцював, тримаючи на плечах двох болгаринів. Таким його сфотографували. Тож коли комуністи надумали ставити пам’ятник «російському визволителю», нібито дали ту фотографію скульптору. Скурлатов жив собі на Алтаї і лише у сімдесятих дізнався про цей монумент. Помер у 2013-му на дев’яностому році життя.

Невідомо, чи алтайський Альоша приїздив до того пам’ятника і чи знав, що його хотіли знести як символ совєцької окупації. Перший раз це хотіли зробити ще до розвалу союзу у 1989 році, потім у 1996-му. Мер Пловдива навіть оголосив Альошу своїм особистим ворогом і обіцяв на місце пам’ятника поставити гігантську пляшку Кока-Коли. Коли монумент обливали чорною фарбою, москалі криком вищали. Найбільше обурювалися російські ветерани, які жили у Пловдиві. Вони цілодобово чергували біля монумента і пообіцяли спалити себе, якщо їхнього Альошу знищать.

Василь Бай бідував

І лише недавно пам’ятник Альоші у місті Пловдив нарешті демонтували. Тільки тепер стало відомо, що ліпили монумент не з алтайського Скурлатова, а насправді для пам’ятника позував бідний болгарський хлопець Василь Бай. Його родину у повоєнні роки червоні «визволителі» репресували. Через «неблагонадійне походження» комуністична влада закрила хлопцеві шлях до освіти і роботи. Його звідусіль гнали, тож він заробляв собі на хліб натурником. Ходив до Академії позувати навіть оголеним, аби мати за що прожити.

Василь БАЙ

Навіть через п’ятдесят років, будучи старим та немічним, з паралізованою рукою Василь ходив в Академію і позував для художників. Він мав довгий вік, помер у двотисячних. «Радянський пам’ятник – це насправді портрет безневинно репресованого проклятим комуністичним урядом молодого болгарина», – зазначає болгарський активіст Пейо Колєв, який і оприлюднив історію життя Василя Бая.

Нищать «визволителів» по всій Європі

Виявляється, стояв подібний «Альоша» і в Латвії, але у листопаді 2022-го його демонтували. І таких пам’ятників по європейських країнах, які окупував срср, було безліч. Монументи «червоним визволителям» за радянських часів встановили у Литві, Словаччині, Польщі, Чехії, Естонії. Але російський солдат в пам’яті європейців уособлював окупацію, депортації, вбивства, руйнування, тому з розвалом союзу та повномасштабним вторгненням росії в Україну ці пам’ятники почали зносити. На обурення росіян влучно відповів один з керівників чеської столиці Праги, коли знесли пам’ятник радянському кривавому маршалу Конєву: «У нього не було маски на обличчі, щоб бути на вулиці. А правила стосуються усіх». Куди подінуть болгарського Альошу – поки невідомо. Головне – Пловдив його уже позбувся.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися