«Батьківщина-мати» в Києві – одна із найвищих статуй у світі
Україна

«Батьківщина-мати» в Києві – одна із найвищих статуй у світі

24 серпня 2023, 12:45
0
0
Сподобалось?
0

Незадовго до Дня Незалежності за кошти благодійників на скульптурі «Батьківщина-мати» у Києві замінили радянський герб на український тризуб. Вона стоїть у столиці з 9 травня 1981 року, а на її урочисте відкриття приїжджав сам Брєжнєв. У народі як тільки не називали цей монумент – сталева баба, Галька тощо. Загалом же це унікальна скульптура із цікавою історією.

Прообразом стала дружина скульптора?

Проєкт «Батьківщини-матері» розробив ще в 1970-х роках московський скульптор Євген Вучетич. Щоправда, обласканий радянською владою, творець монументів соцреалізму своє дітище не побачив. Він помер раніше, ніж  пам’ятник почали споруджувати. Хоча гонорар – 40 тисяч рублів – його вдові заплатили. На той час це були шалені гроші.  А закінчувати скульптуру «жінки зі щитом» довелося київському архітектору Василю Бородаю. Він повністю переробив макет і надав йому вигляду сучасного монумента.

Першочергово були різні варіанти того, що має бути в руках статуї: лавровий вінок, чаша, автомат, пальмова гілка і навіть немовля. У підсумку зупинилися на тріумфально піднятих угору щиті та мечі. Суперечки велися і стосовно зачіски. Також була ідея вдягти споруду в російський народний сарафан.

Монумент має свій прототип. За однією з версій – це знаменита архітекторка Галина Кульченко (через це статую в народі прозвали Галькою). За іншою – художниця Ніна Даниленко. Їхні родичі це заперечують, а онук Василя Бородая припускає, що прототипом могла бути його бабуся – Лідія Павлівна.

Згідно з офіційними документами, висота фігури «Батьківщини-матері» з урахуванням меча – 62 метри. А разом з постаментом-музеєм – 102 метри. Але в деяких документах вказано інший показник – 108 метрів.

А все тому, що меч у процесі монтажу довелося вкоротити. Це рішення  породило багато пліток та жартів. Подейкували, що меч того такий короткий, що сам митрополит Київський зателефонував першому секретареві ЦК Компартії України Володимирові Щербицькому і почав переконувати, мовляв, негарно, коли символ війни здіймається в небо вище, ніж символ віри – дзвіниця Києво-Печерської Лаври. Інші дотепники жартували, що меч вкоротили задля того, аби літаки, які пролітають над столицею, не зачепилися. Але насправді довжина меча обумовлена суто науковими причинами. Надто довгий меч просто не витримував би поривів вітру. Нині знайшли ще один символічний знак – жінка з мечем і щитом повернута до росії.

В середину Сталевої баби пускають не всіх

За задумом Вучетича, Сталева пані Києва мала бути із сусального золота. Від цієї ідеї відмовилися. На заводі Запоріжжя розробили для неї спеціальну сталь. Потім підключилися працівники Київських заводу імені Паризької комуни та Інституту електрозварювання. Бо саме вони займалися облицюванням скульптури: сталеві листи (50 см на 50 см) послідовно зварювали у суцільну конструкцію. Вражає те, що товщина цих швів не перевищувала 1,5 міліметра, а загалом було зроблено швів довжиною в 30 кілометрів.

Під час будівництва дуже багато робітників травмувалося, їх лікували і повертали назад. Розповідають, що у будівельників ніяк не виходило зробити монументу випуклий бюст. Ліва половина грудей лишилася більша за праву. Сам архітектор це пояснював тим, що у жінок груди мають саме такий вигляд, коли вони підіймають руку. Зрештою у Києві з’явилася скульптура з вражаючими характеристиками: загальною висотою 102 метри, вагою – 450 тонн. До речі, багатостраждальний меч важить 13 тонн, а щит – 9 тонн. Монумент може простояти 150 років і витримати землетрус у дев’ять балів. «Батьківщина-мати» у Києві більша за Статую Свободи у Нью-Йорку (45 метрів) і за Статую Христа-Спасителя у Ріо-де-Жанейро (38 метрів).

Сьогодні меморіальний комплекс – це улюблене місце відпочинку киян та гостей столиці. З його висоти відкривається неймовірна панорама Києва. Усередині пам’ятника є два ліфти – похилий і вертикальний. Перший піднімається в п’єдесталі, а на другому можна потрапити в груди статуї, потім по сходах пройти в руки та голову, де розташовані оглядові майданчики. Щоб піднятися на монумент «Батьківщини-матері» в Києві, всі екскурсанти проходять контроль.  Не допускаються люди похилого віку, вагітні жінки та діти, молодші дванадцяти років, оскільки частину шляху треба підійматися вгору по сходах.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися