На які безкоштовні медичні послуги мають право українці - роз'яснення МОЗ
Актуально

На які безкоштовні медичні послуги мають право українці - роз'яснення МОЗ

28 серпня 2022, 15:38
0
0
Сподобалось?
0

Національна служба здоров'я України випустила пояснення. В ньому розкривається, які послуги в галузі охорони здоров'я доступні українцям у первинних медичних закладах - амбулаторно та безкоштовно.

Скористатися ними може кожен громадянин України, який підписав декларацію з лікарем сімейного профілю. Для переселенців на новому місці також передбачена процедура надання медичної допомоги.

Всі ці сервіси надаються в амбулаторному порядку - без необхідності лягати до лікарні. Після відвідування лікаря, ви можете повернутися додому та зайнятися своїми справами. Наприклад, зіграти в ігрові автомати від 1 гривні.

Які послуги надаються українцям на амбулаторному рівні   

Якщо пацієнт має заключену з медиком декларацію - бесплатно йому доступні:

  • консультації;
  • діагностика;
  • нагляд за перебігом хвороби та лікування;
  • діагностичні дослідження;
  • деякі хірургічні операції, що не вимагають цілодобового контролю за станом пацієнта.

Щоб отримати відповідну допомогу від профільних спеціалістів, пацієнту повинне бути виписане направленні від сімейного лікаря. При цьому, пацієнт може сам обирати місце отримання. Не обов'язково звертатися саме в поліклініку чи лікарню за місцем проживання та реєстрації.

Направлення може мати паперову чи електронну форму.

Якщо немає декларації: що робити переселенцям

Також під час війни постало питання, як отримати лікарську допомогу переселенцям. Адже більшість з них мають декларацію, заключену на місці попереднього проживання. При цьому, лікар, з яким заключена декларація, міг зостатися на на старому місці чи сам стати переселенцем. Внаслідок цього, доступ до нього не є можливим. Міністерство охорони здоров'я рекомендує два рішення цієї проблеми:

  1. Якщо переселенець планує і надалі залишатися у місці свого нинішнього проживання. В цьому разі, рекомендується звернутися до найближчої поліклініки та заключити нову декларацію у поліклініі, яка ще приймає нових пацієнтів. Так у разі захворювань ви матимете постійного лікаря, який вивчить ваш анамнез та зможе ефективно надавати вам допомогу. А лікар отримуватиме гроші за пацієнта. 
  2. Якщо переселенець знаходиться у місті тимчасово. В цьому разі ви все одно маєте право на безкоштовно медичну допомогу. Щоб її отримати, зверніться до реєстратури та розкажіть про свій статус ВПО. Вам направлять до вільного терапевта, що надасть всю необхідну допомогу та, якщо треба - випише направлення до вузьких спеціалістів.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися