Виписали з лікарні 6-річну волинянку, якій пересадили серце
Україна

Виписали з лікарні 6-річну волинянку, якій пересадили серце

10 серпня 2023, 15:46
0
0
Сподобалось?
0

Шестирічну жительку Ковеля Соломію, яка стала найменшою в Україні пацієнткою із пересадженим серцем, виписали з лікарні додому.

Дівчинку прооперували у ніч на 10 липня. Як повідомили на сторінці Інституту серця МОЗ, дитина чекала на пересадку півтора року.

Через місяць після операції та реабілітації Соломію виписали з медзакладу. "Соломійка буде жити довго і щасливо", — сказав директор Інституту серця Борис Тодурова.

Під час виписки батьки дівчинки подякували лікарям. Соломійка на згадку про себе подарувала Борису Тодурову власний малюнок.

Що відомо про нове серце для Соломії

За даними Інституту серця МОЗ, Соломія народилася абсолютно здоровою, але в результаті перенесеної вірусної хвороби отримала ускладнення на серце і діагноз — кардіоміопатія. На трансплантацію дівчинка чекала півтора року.

Донором для Соломії та ще двох дітей став чотирирічний хлопчик Юрій. Його родина через війну переїхала із Запоріжжя у Рівне. Мама Юри – медик. Як розповіла жінка колегам з Інституту серця, у її маленького сина стався раптовий крововилив у мозок.

Коли лікарі констатували смерть дитини – жінка ухвалила рішення і дала згоду на трансплантацію серця, печінки на нирок іншим дітям.

Як розвивалась трансплантація на Волині

Перше донорське серце в Україні пересадили в грудні 2019. Операцію здійснили на Волині. Лікарі Ковельського МТМО прооперували 56-річного Василя Міговку. Донором серця став чоловік з відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригадою спеціалістів констатована смерть мозку. 29 січня Василя Міговку виписали з лікарні.

У 2021 році у Львівській лікарні швидкої допомоги пересадили донорське серце 13-річному волинянину. Це – перша була трансплантація серця дитині в Україні.

Верховна рада під час засідання 21 вересня прийняла за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5831) зі спрощення донорства й пересадки органів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися