При геморої не треба займатися самолікуванням, а йти до проктолога
Актуально

При геморої не треба займатися самолікуванням, а йти до проктолога

19 вересня 2023, 12:46
0
1
Сподобалось?
1

Дуже часто у людей виникають проблеми зі здоров’ям, про які вони соромляться розповідати. Жінки відтягують планові огляди у гінеколога, чоловіки – в уролога. А про проктолога взагалі й не згадують, поки, як кажуть в народі, не припече.

 Геморой та анальна тріщина – це основні проблеми, з якими звертаються до фахівців цієї галузі. Не треба боятися, не треба соромитися, бо зволікання може призвести до ускладнень. На цю делікатну тему ми говоримо з лікарем-проктологом медичного центру «Fleboline» у Луцьку Романом Сопронюком.

– Романе Вікторовичу, розкажіть, хто такий проктолог?

– Це лікар, який займається проблемами прямої кишки та періанальної області, тобто навколо анального отвору. Розрізняють малу проктологію (геморой, анальні тріщини, свищі), а є велика проктологія, яка займається всім товстим кишківником.

– Хто частіше звертається до проктолога: чоловіки чи жінки?

– Однаково. Частіше за все приходять люди, у яких робота пов’язана з тривалим сидінням. Якщо раніше вважалося, що це хвороба водіїв та держслужбовців, які сидять у кабінетах, то тепер додалися ще й айтішники, які постійно за комп’ютером. Тобто у 25 років молодь вже скаржиться на геморой. Треба зважати, що у цій хворобі спадковість теж відіграє свою роль. Нещодавно на прийом приходила 40-річна жінка, яка розповідала, що її батьки постійні пацієнти проктолога.

– Чи є рекомендації, як попередити розвиток геморою?

– Якщо на роботі весь час сидите, то потрібно робити паузи. Така схема: година роботи, а тоді 10-15 хвилин руху. Треба стежити, щоб не було закрепів. Обмежити фізичні навантаження. Бо дуже часто у людей, які тяжко працюють, виникає геморой. Також треба звернути увагу на харчування. Їсти багато овочів, фруктів та продуктів, що містять клітковину. Це бобові, горіхи, а також різні каші.

– Багатьох мучать запори. Вони теж лікуються проктологами?

– Так. Запори виникають, коли кишечник не може правильно функціонувати та виводити відходи з організму. Їх спричиняють різні фактори: поганий режим харчування, недостатнє споживання води або недостатня фізична активність. Лікування запорів може включати зміни в харчуванні, використання лікарських препаратів або введення спеціальних вправ та маніпуляцій для поліпшення роботи кишечника.

Крім геморою та запорів, існують інші проблеми, пов’язані з прямою кишкою, такі як анальні тріщини, гострі та хронічні запальні процеси, виразки. Кожна з цих проблем потребує консультації та лікування кваліфікованих фахівців.

– Наші люди звикли при перших проявах будь-якої хвороби спочатку бігти в аптеку, а потім до лікаря. Чим загрожує самолікування?

– В аптеці є різні препарати, але без детального обстеження ви не можете знати причину появи хвороби. Можете вгадати, а може й ні. Це як лотерея. Наприклад, болить у вас задній прохід. Ви купили знеболювальне, але ж це не усунуло самої причини болю. Хвороба затягується.

– Поясніть, що таке геморой.

– Простими словами скажу так: це хвороба, при якій випадає слизова стінка кишечника з кровоносними судинами. Вирізняють чотири ступені геморою, згідно з якими обирається метод лікування: від консервативного до оперативного втручання. Медицина йде вперед і нині на початкових стадіях лікування нескладне. Якщо геморой другого ступеня – роблять латексне лігування. Це коли за допомогою латексних кілець стискають гемороїдальний вузол, перетискаючи кровоносні судини, що його підживлюють. В результаті тканини вузла відмирають та він відпадає. На третьому та четвертому ступені роблять лікування лазером. У нашій клініці сучасна апаратура та досвідчені фахівці. Пацієнти не відчувають жодного дискомфорту і вже за кілька годин можуть повертатися додому. Але зауважую, це якщо хвороба не запущена.

– Порадьте, як часто треба відвідувати проктолога?

– Хоча б раз у рік. Але якщо є скарги на свербіж, кров’яні виділення тощо, то візит відтягувати не варто. Досвідчений спеціаліст уважно вислухає усі ваші скарги, проконсультує з проблемних моментів та підбере комфортну методику лікування. Захворювання, виявлене на ранній стадії, не принесе складних та неприємних наслідків, і буде усунено в короткі терміни максимально безпечно для пацієнта. Тому звертайтеся у нашу клініку.

Руслана СУЛІК

Наша адреса:

Волинська область

м. Луцьк,

вул. Зацепи, 3 М

Медичний центр «Fleboline»

068-118-21-22


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися