Навіть на протезах воїни захищають Україну
Актуально

Навіть на протезах воїни захищають Україну

1 квітня, 16:47
0
0
Сподобалось?
0

У Львові в реабілітаційному центрі «Незламні» допомагають військовим та цивільним

Національний реабілітаційний центр «Незламні» працює на базі Першого медоб’єднання Львова – найбільшої медичної установи України, до якої входять дві дорослі лікарні та одна дитяча. Тут надають чимало медичних послуг, але ми хочемо акцентувати увагу на реконструктивній хірургії, ортопедії та протезуванні. Оскільки центр має своє протезне відділення, то це допомагає оперативніше допомогти пацієнтам, які втратили кінцівки. Про це все розповідала журналістам з десяти областей, які побували тут з Харківським прес-клубом, піар-менеджерка центру «Незламні» Зоряна Гасій.

– Від початку повномасштабного вторгнення тут пролікували більш як 16 тисяч поранених українців, серед яких 350 – діти. Допомагаємо військовим та цивільним людям, – зауважила Зоряна. – Ми не лишень виготовляємо та встановлюємо протези, а й займаємося фізичною та психосоціальною реабілітацією.

У протезному відділенні нам пояснили різницю між біонічним протезом та механічним. Біонічний – працює на акумуляторах, вважається суперсучасним, однак воїни, які після протезування планують вертатися до побратимів, обирають стандартний механічний.

– Військові прямо кажуть, що в окопах не мають можливості підзарядити акумулятор, або через вологість біонічний протез може вийти з ладу. А механіка є механіка, – наголосили протезисти.

Завдяки державній програмі все протезування воїнам безкоштовне. Але все одно в деяких випадках треба ставати у чергу. В одному з кабінетів ми поспілкувалися з Володимиром з Одещини. Він отримав поранення на Донеччині. Частину ноги ампутували. До Львова приїхав разом з дружиною.

– Чотири місяці чекав, коли зроблять мені протез. Все готово, тепер буду вчитися на ньому ходити і планую вернутися до хлопців на передову! – заявив чоловік.

Зрозуміло, що після медичної допомоги пацієнтам потрібно відновитися і фізично, і морально. Тому колектив закладу щоразу подає нові, креативні ідеї, які допомагає реалізовувати керівництво. До послуг пацієнтів просторі зали, оснащені сучасними тренажерами. Тут все зрозуміло, а для чого лікарні міні-ткацький верстат? Журналісти фотографували його, як диковинку, а Зоряна Гасій пояснила:

– Пацієнти часто сідають і перебирають нитки, вчаться ткати різні візерунки, так розвивають дрібну моторику рук, – і показує незавершений орнамент.

Уздовж коридорів – світлини, на яких зображені воїни, котрим провели протезування. Хтось з посмішкою читає книгу, хтось – зціпив зуби, перемагає біль та робить перший крок. І поруч з ними – фото школяра, у якого замість руки –  протез. Це Дмитро з Одещини. Його тато пішов воювати, а син лишився з мамою. Якось Діма допомагав по господарству і різав січку, рукав куртки зачепився за лезо і хлопчик вмить залишився без руки. У центрі «Незламні» Дмитрові зробили перший міоелектричний протез і хлопчик вже навчився керувати штучними пальцями. Дитина далі допомагає мамі і мріє, щоб найшвидше закінчилася війна і тато повернувся додому. Свідками таких вражаючих історій щодня стають медики центру. І завдяки їхньому професіоналізму діти, воїни та звичайні люди отримують шанс пережити біль, відновитися після травми та шукають шлях рухатися далі. Незламні – це слово найкраще характеризує працівників центру та їхніх пацієнтів. Незламні українці!

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися