Олександр МЕЛЬНИК з Русланою Сов’як
Волинь

Скалічених воїнів протезами забезпечує держава

1 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

На півдні і сході України тривають важкі бої. Багато воїнів віддають життя, багато отримують травми. Втрата руки чи ноги при сучасних технологіях – не вирок. Великі зобов’язання щодо протезування взяла на себе держава. 

Лучанин Олександр Мельник до війни працював будівельником, жив з мамою і сином в одній із багатоповерхівок міста. До речі, свого сина Саша 16 років виховував сам: мама залишила їх, коли хлопчику виповнилося 10. Коли російські війська перейшли кордон, одним із перших подався до військкомату. Отримав позивний Нумізмат. Служив у 100-й окремій бригаді територіальної оборони. Спочатку на Волині, а потім підрозділ перекинули на схід, під Бахмут. Там в одному із важких боїв наприкінці травня отримав поранення.

– Тоді мінометами нас накрили, – згадує Олександр. – Багато хлопців було поранено. А мені осколки в ноги попали. Одну зразу відірвало, на іншу наклали турнікет. Потім лікарі сказали, що її можна було врятувати… Але евакуація була довга. Годин п’ять не могли витягнути. Те, що я живий – задяки хлопцям. Вони мене і несли, і квадроциклом тягли, і на БМП вивозили.  
Чоловік зізнається, що спочатку було важко змиритися з каліцтвом. А потім вирішив взяти себе в руки – живий же! Зараз лікується у Волинському обласному госпіталі ветеранів війни і щодня виконує фізичні вправи, аби стати на протези. Їх йому роблять за кошти держави через фірму «Укрпротез». Її представник у Луцьку Вікторія Залуська у ці дні часто відвідує свого підопічного і запевняє, що механізми, які стоятимуть на протезах Олександра, – імпортні, дуже надійні.

Загалом, держава багато чим може забезпечити як воїнів, які отримали інвалідність внаслідок війни, так і цивільних.

– Ми самі їздимо по лікувальних закладах, інформуємо, де можна отримати допоміжні засоби реабілітації. Це коляски, милиці, ліжка для догляду, біотуалети тощо, – зазначила директор Волинського обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Руслана Сов’як. – Головне – зібрати для цього необхідний пакет документів. Насамперед, це довідка з частини форми 5 та довідка військово-лікарської комісії. Ми ж надаємо перелік протезних підприємств, продукція яких відповідає технічним нормам щодо медичних виробів, затверджених постановою кабміну №753. Наголошу, що все це робиться за кошти бюджету. 

Якщо дивитися на перелік того, чим може забезпечити держава осіб з інвалідністю – він дійсно вражає. Хоч тут треба сказати, що дають не одразу. Є черга. Першими у ній на забезпечення – воїни, які отримали інвалідність у великій війні з росією. Поки у переліку необхідного немає автомобілів. А таким людям, як Олександр Мельник, він просто необхідний. Це дасть йому змогу вільно пересуватися містом і жити звичайним життям. Адже на двох протезах ще треба навчитися ходити.

Наталка СЛЮСАР

P.S. Волонтери готові допомогти Олександру купити авто з ручним управлінням. Але всієї суми зібрати наразі не вдалося. Тому публікуємо номер картки Олександра Мельника у Приватбанку. 5168 7456 3505 7596.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися