Навчання на платній основі в українських вишах подорожчає
З перших уст

Навчання на платній основі в українських вишах подорожчає

2 серпня 2019, 18:22
0
0
Сподобалось?
0

Вартість платного навчання на популярних спеціальностях в українських вишах зросте у 2020 році. Планується, що університетам встановлять межу, нижче якої вони не зможуть опустити ціну на контракт. Відповідні положення розробили у Міністерстві освіти і науки.

Кожен заклад вищої освіти щорічно отримує державне фінансування на підготовку студентів за кошти державного бюджету. Від цього розраховується середній показник для вишу на підготовку одного студента. Мінімальна ціна у 2020 році має становити 60%, у 2021 році – 70%, у 2022 році – 80% від середньої вартості підготовки одного студента за кошти державного бюджету.

Встановити мінімальну ціну пропонується для 31 спеціальностей, які, з одного боку, популярні, а з іншого не є дефіцитними на ринку праці. Серед таких: філологія, економіка, політологія, психологія, соціологія, журналістика, менеджмент, маркетинг, облік та оподаткування, право, міжнародні відносини, медицина, ветеринарія.

Передумовою встановлення мінімальної вартості навчання на контракті стало те, що у 2018 році з державного бюджету на підготовку одного студента йшло 39 тисяч гривень, а у 2019 році прогнозний показник становить 44,4 тисячі гривень. У той же час середній показник вартості підготовки студентів-платників в закладах вищої освіти у 2018 році складав 28 тисяч гривень.

У разі запровадження цього принципу в закладах вищої освіти державної форми власності вартість навчання збільшиться не більш ніж на 10-25% від поточної вартості. Але подорожчання торкнеться не усіх. Бо у багатьох закладах, у цьому ж списку, до речі, й Луцький національний технічний університет, вартість навчання контрактного студента вже сьогодні є вищою від мінімальної визначеної порядком. Але, наприклад, в Університеті митної справи та фінансів, Українській академії друкарства, Національному університеті «Львівська політехніка» навчання на окремі визначені спеціальності подорожчає на 30-40%. Оскільки зараз різниця у вартості навчання за кошти держбюджету та платників суттєво відрізняється.

Важливо, що мінімальна вартість навчання не може перевищувати три середньомісячні заробітні плати в регіоні, де знаходиться заклад вищої освіти.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися