Тарифи на комуналку: скільки доведеться платити
Україна

Тарифи на комуналку: скільки доведеться платити

11 жовтня 2023, 11:16
0
0
Сподобалось?
0

В Україні за лічені дні розпочнеться опалювальний сезон. І хоча на більшість комунальних послуг тарифи не перерахували, українцям доведеться платити більше щонайменше за електроенергію.

Головна проблема – небезпека нових масованих обстрілів енергосистеми, що призведе до необхідності вводити графіки відключень. Про те, яким буде опалювальний сезон і що чекає на українців, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Ситуація в енергетиці залишається вкрай складною, але цього разу енергетики готові до обстрілів

Відновити всі об'єкти енергосистеми не вдалося, проте, на відміну від минулої зими, цього разу до обстрілу готові і енергетики, і сили ППО. Міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону заявив, що до початку опалювального сезону все буде готовим: і генерація, і доставка струму.

Якщо минулого року спрогнозувати, що Росія відкрито піде на скоєння воєнних злочинів і руйнуватиме цивільну інфраструктуру, було складно. Зараз Галущенко впевнений: агресор завдаватиме ударів по енергетичних об'єктах.

"Розуміємо, що подібні удари будуть... Українські енергетики підготовлені та ухвалюватимуть рішення для максимально швидкого усунення наслідків ударів", – зазначив міністр. Росіяни не просто намагаються знищити об'єкти енергетичної інфраструктури, а й прицільно стріляють по ремонтних бригадах, які приїжджають на місця аварій.

Фактично Росія відверто займається тероризмом і навіть не приховує цього факту. У цій ситуації очікувати від агресора, що спроб залишити українців без тепла, світла та води взимку не буде, не варто. Ремонтна кампанія продовжується і, ймовірно, продовжиться і після початку опалювального сезону. Під час години питань уряду у Верховній Раді міністерство повідомило про масштаби відновлення енергосистеми.

На початок опалювального сезону розраховували, що вдасться підключити 1,7 ГВт потужностей. Поки що вдалося додати 1,5 ГВт. Енергоблоки, що діють, модернізували, відремонтували гідроагрегати. Проте ключова роль за атомними станціями. Запорізька АЕС, що розташована в Енергодарі, своєю генерацією покривала 20% споживання. Однак і без ЗАЕС атомна генерація забезпечує 50% загальної кількості електроенергії.

У Кабміні відкрили спеціальний штаб, який має реагувати на випадки обстрілу енергосистеми. Штаб розробив план дій під час реалізації різних сценаріїв. У кожному регіоні місцева влада разом із енергетичними компаніями розробила графік відключень. Графік будуть застосовувати лише у тому випадку, якщо "Укренерго" повідомить про таку необхідність. Усі лікарні забезпечили генераторами (щоб у разі відключення зберегти енергопостачання в операційних, забезпечити роботу медичного обладнання).

Борги, гроші та касові розриви

Українці після подорожчання тарифів на електроенергію платять за неї із запізненням. А взимку, коли обсяги споживання зростають, це може спричинити касові розриви, розповів на засіданні профільного парламентського комітету Олег Дацко, представник постачальника струму з Івано-Франківська.

Можливим рішенням могло б стати залучення дешевих кредитів за пільговою програмою (щоб підприємства мали гроші розрахуватися зі своїми контрагентами), проте реалізувати це вкрай складно. Свої пропозиції підготували і в Асоціації міст України.

Олександр Слобожан, виконавчий директор організації, вважає, що для стабільного проведення опалювального сезону потрібно якнайшвидше з бюджету компенсувати регульовані тарифи на комунальні послуги (така компенсація передбачена законом). Крім того, необхідно:

"Збільшити відсоток надходжень від споживачів як плату за послуги теплопостачання та гарячого водопостачання, що залишаються у підприємств теплопостачання після розщеплення Казначейством України з 35 до 40%, забезпечити повернення коштів підприємств теплопостачання після їх розщеплення Казначейством на поточні рахунки підприємств теплопостачання у банківських установах", – зазначили в Асоціації.

І хоча енергосистема повністю не відновлена, без значних обстрілів з боку РФ ймовірність масштабних та тривалих відключень струму невисока. "До листопада у нас ще є час, щоб підготуватися, зокрема для проходження складних сценаріїв, які можуть бути обумовлені обстрілами російських військ", – заявив голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус під час стріму Business Breakfast.

Як зміняться витрати на комуналку в опалювальний сезон

Тарифи на комунальні послуги протягом опалювального сезону не підвищуватимуть. Однак порівняно з минулою зимою платити все одно доведеться більше. У червні в Україні підвищили тарифи на електроенергію. Значно більше доведеться платити тим, хто користується електричними бойлерами, котлами, теплими підлогами.

У середньому сім'я із чотирьох осіб на місяць може витрачати близько 190 кВт*годину струму. Зі старим тарифом, який діяв до червня, за такий обсяг потрібно було платити 273,6 грн на місяць. За новими тарифами за такий самий обсяг струму потрібно заплатити вже 501,6 грн.

Підвищення тарифів можливе вже після травня 2024 року, тобто після закінчення опалювального сезону. Зокрема, йдеться про можливе зростання ціни на газ, електроенергію та воду. Це залежатиме, зокрема, і від того, чи закінчиться війна до цього моменту і якою буде ситуація з добробутом українців.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися