В Україні хочуть зробити відкритими дані про «ухилянтів» від мобілізації
З перших уст

В Україні хочуть зробити відкритими дані про «ухилянтів» від мобілізації

30 березня 2023, 16:58
0
0
Сподобалось?
0

Народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної оборони, безпеки та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський 29 березня в ефірі національного телемарафону розповів, що в Україні думають про створення законодавчих підстав для надсилання повісток через месенджери . У коментарі Фокусу нардеп пояснив, як така ідея може бути реалізована, а також анонсував законопроект про реєстр «уклоністів».

Як це буде працювати

Як пояснює Веніславський, відправлення повісток через месенджери (WhatsApp, Telegram, Signal тощо) – це лише один із варіантів інформування військовозобов’язаних українців, що їм потрібно прийти до територіального центру комплектування та соцпідтримки (колишній військкомат).

«Це повідомлення, що військовозобов’язаному потрібно з’явитися до ТЦК, щоб пройти процедуру уточнення даних», – коментує нардеп.

За його словами, це стало актуальним через велику кількість переміщених осіб у країні. Таким чином, терцентри зіткнулися з проблемою пошуку людей, які мають вступити до лав ЗСУ. І зараз депутати опрацьовують різні варіанти того, як інформувати військовозобов’язаних чоловіків.

«У цьому випадку [в ефірі телемарафону] я висловив свою суб’єктивну точку зору як юрист. Я відштовхувався від того, що в чинних процесуальних кодексах дозволяється інформувати учасників судового процесу про наступне засідання через месенджери. Якщо є доказ того, що учасник процесу отримав повідомлення, то він вважається належним чином поінформованим», – пояснює він.

Аналогічний алгоритм може діяти і у роботі з військовозобов'язаними, упевнений він. Тим більше, що сьогодні вже є технічні можливості для того, щоб переконатися, що людина отримала повідомлення.

Втім, якщо законодавчо розсилання інформації через месенджери не дорівнюватиме паперовим повісткам, це дозволить українцям ігнорувати такі повідомлення, у тому випадку, якщо вони не хочуть йти до ТЦК. Але Веніславський вважає, що за допомогою сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій терцентри могли б отримати певний замінник паперових повісток у вигляді цифрового підпису або на кшталт цього.

«Технічно такі можливості є, але це вимагає розробки правової бази, тому займатимемося цим», – додає він.

Реєстр «уклоністів»: що це таке і хто там буде?

Наразі Федір Вениславський працює над власним законопроектом щодо так званого реєстру «уклоністів». У Верховній Раді документа ще не зареєстровано, нардеп доопрацьовує деталі законодавчої ініціативи. Власне, його ідея наступна: якщо військовозобов’язаний був належним чином поінформований про необхідність з’явитися до ТЦК, але не прийшов, наприклад, двічі поспіль, то терцентр матиме право оприлюднити його особисті дані – ім’я, прізвище, якісь ідентифікаційні ознаки в окремому переліку . Після того, як чоловік все ж таки виконає своє зобов’язання, інформацію з реєстру буде вилучено.

«Якщо людина була належним чином, можливо через той же месенджер, поінформована і підтвердила, що отримала виклик до територіального центру, але не з’явилася, то це означає, що вона свідомо не виконує свого конституційного обов’язку захищати Батьківщину», – коментує парламентарій.

За його словами, оприлюднення особистих даних, серед іншого, може виконувати функцію певного громадського тиску на чоловіка, який ухиляється від прибуття в ТЦК.

Як пояснює Веніславський, депутати лише почали працювати над подібними законодавчими ініціативами. Очікувати на оформлення їх у вигляді конкретних законопроектів можна за місяць-два.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися