Дефіцит домашнього бюджету – поширена проблема та шляхи вирішення
З перших уст

Дефіцит домашнього бюджету – поширена проблема та шляхи вирішення

15 серпня 2023, 12:50
0
0
Сподобалось?
0

Нестача грошей – часта проблема, особливо коли до зарплати ще досить довго. Дефіцит коштів у гаманці, що на рахунку міг би вказувати на низький рівень заробітку, відсутність стабільного доходу. Причини зрозумілі, поширені, але часто до дірок у рахунках наводять непримітні чинники. Важливо розібратися із плануванням коштів, уникаючи позик, накопичення боргів.

Чому дефіцит?

Дефіцит – гостра нестача ресурсу, у разі він матеріальний. Поки одні отримують у Pin Up бездепозитний бонус 2023, Україна та інші країни прагнуть легалізації азартних ігор, інші не можуть подолати поточні витрати. Основні причини дефіциту бюджету сім'ї:

  • ● відсутність планування, члени сім'ї не обговорюють покупки, не становлять списків необхідного;
  • ● імпульсивні витрати, онлайн-шопінг, спонтанні покупки в торгових центрах - більшість витрат;
  • ● незаплановані витрати: похід до стоматолога, терміновий ремонт будинку, машини, купівля дорогої речі, одна стаття витрат може вимагати більшу частину доходу.

Це основні причини, що призводять до нестачі коштів. При аналізі кожного пункту розгляньте розмір витрат, заберіть зайве.

Розв'язання питання

Для усунення дефіциту почніть із планування бюджету. Розпишіть витрати на тиждень. Виділіть обов'язкові статті видатків – купівлю продуктів, необхідних медикаментів, сезонних речей. Проаналізуйте список, спонтанні пункти – заберіть.

Зробіть таблицю з доходами сім'ї човнів. Враховуйте заробітну плату, соціальні виплати за наявності, додатковий дохід. Окремою графою впишіть оплату комунальних послуг. Сума оплати залежить від сезону, в зимовий період платежі більші через справне опалення.

Опрацюйте питання спонтанних покупок. Більшість робить на маркетплейсах, через зручні програми. Видаліть "улюблені" програми, поставте обмеження на витрати на місяць. Розгляньте варіант купівлі продуктів «про запас» на оптових базах, спеціалізованих сайтах, якщо з доставленням шопінг буде вигідніше, ніж покупки в магазинах. Промовляйте необхідність придбання кожної речі. Наводьте "за" і "проти", продумайте реальну необхідність покупки.

Заощадження

Нагромадження фінансової подушки – мінімальна страховка від непередбачених великих витрат. Найчастіше йдеться про ремонт, термінове лікування. Важливо пам'ятати про можливість втрати роботи. Фінансова подушка має покривати прожитковий мінімум сім'ї на 6 місяців без додаткового доходу.

При отриманні заробітної плати інших доходів відкладайте 10% від загальної суми. Можна відкрити окремий депозит. Розгляньте варіанти інвестування коштів. "Вхід" в інвестування можливий з мінімальними накопиченнями. Гра на біржі, торгівля цінними металами, трейдерство потребує вміння, майстерності. Вивчайте теоретичну частину питання, працюйте у парі зі спеціалістом.

Грамотний розподіл домашнього бюджету – це не про тотальну економію та відмову в покупках. Йдеться про грамотний підхід до грошей. Використовуйте промокоди, купони знижок в магазинах. Слідкуйте за акціями на купівлю великих покупок. Це дозволить зменшити чек на 10-25%. Плануйте бюджет чітко, грамотно, поетапно усуваючи дефіцит на рахунку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися