Україна

Парафії УПЦ МП у Криму уникають перереєстрації в РПЦ, аби не викликати в Україні хвилю переходу храмів до КП

23 січня 2016, 19:09
0
0
Сподобалось?
0

З двох тисяч релігійних громад у Криму за російським законодавством перереєструвалися лише близько двохсот. Про це кримському кореспондентові «Громадського радіо» розповіло джерело, близьке до керівництва однієї з кримських єпархій Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Релігійні громади УПЦ (МП) у Криму досі зареєстровані з оригінальною назвою, незважаючи на вимогу значної частинини місцевих священників і парафіян пройти перереєстрацію в якості підрозділів Російської православної церкви. Однак духовне керівництво у Москві поки що не поспішає робити подібний крок: ліквідація у Криму єпархії УПЦ МП і реєстрація єпархії РПЦ може цілком призвести до міжнародних санкцій щодо цієї церкви і дати старт остаточному переходові українських православних громад до УПЦ Київського Патріархату, що позбавить РПЦ статусу найбільшої православної організації в світі. Через це більшість кримських парафій вдаються до реєстрації окремих незалежних релігійних спільнот, не ліквідуючи при цьому своєї української реєстрації, щоб аби не потрапити у правовий і політичний конфлікт. Через це процес легалізації релігійних громад у Криму значно затягується: термін, наданий на оформлення потрібних документів, добіг кінця, проте у Москві через низькі показники перереєстрації обговорюють можливість його продовження.

Працівник прес-служби УПЦ (МП) Євген Самойленко повідомив кореспондентові «Громадського радіо», що єпархії  УПЦ (МП) у Криму назв і юрисдикцій не змінювали, і підпорядковуються УПЦ (МП). Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар дотепер є постійним членом синоду УПЦ (МП) і прямо підпорядковується Митрополитові Київському і всієї України Онуфрію.

За словами Євгена Самойленка, за російським законодавством перереєструвалися небагато громад. Точної статистики він не має, однак зазначає, що громади, не пройшовши перереєстрацію, ризикують наразитись на проблеми - наприклад, відключення храмових і парафіяльних приміщень від комунікацій. У такому випадку йдеться не про повну перереєстрацію єпархій УПЦ (МП) у Криму, а конкретних парафій, які виступають у якості юридичних осіб і самостійно приймають рішення з цього питання.

Слід зазначити, що Кримська єпархія УПЦ Київського Патріархату досі не зареєструвалася за російським законодавством.

Джерело: risu.org.ua


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися