«Рак виникає через пошкодження ДНК», - вчений-біофізик
Україна

«Рак виникає через пошкодження ДНК», - вчений-біофізик

21 червня 2020, 18:15
0
0
Сподобалось?
0

Звідки береться онко, розповідає вчений-біофізик Семен Єсилевський

Перед такою хворобою як рак – людство безсиле. Йому все одно: бідний ти чи нечувано багатий, новонароджений чи в розквіті сил, білий чи чорний, займаєшся спортом чи викурюєш по пачці цигарок в день… Смертність від онкозахворювань посідає друге місце після серцево-судинних хвороб. Чому ж у людей виникають злоякісні пухлини? Відомий український вчений-біофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник Інституту фізики Національної Академії Наук України Семен Єсилевський, з яким вдалося поспілкуватися, просто і доступно, зазирнувши углиб наших клітин та молекул, розповів, де, як і що саме «ламається» у нашому організмі при цій хворобі.

Патрульна поліція і лімфоцити-кілери всередині нас

– То що ж таке рак?

– Рак – це наші власні клітини, які перестали поводитися чемно і стали порушувати правила, що встановлені для них нашим організмом. Почали неконтрольовано ділитися, покинули конкретну «адресу прописки» і стали розноситися по організму (це називають метастазуванням) й навчилися ховатися від імунної системи та обманювати її, щоб запобігти знищенню. Адже система контролю поділу клітин в організмі суворо регулюється і є надзвичайно складною, а будь-яка складна машина час від часу ламається. І тут вступає у дію наша імунна система, яка виконує функцію патрульної поліції – прискіпливо сканує весь організм і виявляє клітини, які поводяться неадекватно. При виявленні порушника лімфоцити дають їй наказ скоїти самогубство (цей процес називається апоптозом). Якщо ж клітина не самоліквідовується добровільно, то її вбивають спеціальні лімфоцити-кілери. Рак виникне лише тоді, коли всі ці потужні механізми контролю та захисту не спрацюють.

– А чому наші ж клітини сходять з розуму і перетворюються у злочинців?

– Все контролюється активністю генів у цих клітинах. Ген – це ділянка молекули ДНК, на якій, у вигляді послідовності «літер» генетичного коду, зашифровано структуру певного білка. Якщо послідовність «літер» у гені змінюється, то починає вироблятися дефектний білок і та функція, яку він має виконувати, порушується. Це є нічим іншим як мутацією – спотворенням генетичної інформації. Пошкодження ДНК може викликати будь-що, достатньо навіть випадкового «удару» іншої молекули, які постійно хаотично рухаються. Також може прилетіти частинка чи випромінювання, що утворюються під час радіоактивного розпаду (саме тому радіація викликає мутації), ультрафіолетове проміння тощо. Мутацію можна також спровокувати за допомогою хімічних речовин-канцерогенів. Загалом, у кожній клітині нашого тіла за день стається близько 10 тисяч пошкоджень ДНК! Але це не страшно – більшість з них виправляється спеціальними ремонтними механізмами нашого організму. ДНК недарма має два ланцюги. Якщо один пошкоджено, то спеціальні майстри-ферменти, які постійно «сканують» нитку ДНК, помічають це, видаляють пошкоджену ділянку і відтворюють її заново на основі іншої нитки.

– Але хвороба з’являється, а отже весь наш величезний захисний арсенал організму включно із «поліцейськими, кілерами і ремонтними бригадами» чомусь не спрацьовує…

– На жаль, жоден ремонт не може бути ефективним на 100%. Час від часу в ДНК стаються такі «аварії», які не підлягають виправленню взагалі, і з часом там накопичуються мутації. Якщо численні мутації зачіпають гени, що дозволяють клітині уникати атак імунної системи та проникати в інші тканини, то виникає найбільш небезпечний рак з метастазами, вилікувати який практично неможливо. На щастя, стільки генів не можуть зламатися одномоментно. Тобто, якщо помітити хворобу на ранній стадії, коли клітини вже почали безконтрольно ділитися, але ще не набули здатності до метастазування, то її, як правило, можна позбутися хірургічним шляхом повністю.

Організм захищається від раку лише до 40 років

– Рак описувався ще на єгипетських папірусах, про нього говорив Гіппократ, але ця хвороба ніколи ще не досягала такого глобального масштабу і такої смертності, яку маємо у наш час. З чим це пов’язано?

– Ми стали довше жити, відповідно, більше хворіти. А організму не вигідно витрачати надмірні ресурси на те, щоб запобігти розвитку раку у старечому віці. З точки зору еволюції, це не має жодного сенсу, бо літні люди вже не розмножуються. Нашої системи протиракового захисту вистачає десь на 40 років. Тобто, колись люди банально не доживали навіть до такого віку, вони і не встигали захворіти.

– Але чому тоді хворіють і помирають від онкологічних хвороб діти? Вони ж, з точки зору еволюції, навіть не встигли дати потомство…

– Насправді, випадків раку у дітей за статистикою і у порівнянні з дорослими – не так вже й багато, і це, як правило, спадкові його різновиди, коли у дитини з народження пошкоджені певні гени протиракового захисту. У давнину, коли дитяча смертність від хвороб та інфекцій була колосальною, на цю хворобу ніхто уваги не звертав. Зараз рак став краще видимим, бо діти рідко помирають з інших причин.

– Онкологи серед основних факторів розвитку раку називають спадковість, куріння, радіацію і вживання продуктів, оброблених «хімією». Тож чи можна запобігти появі цієї хвороби, якщо виключити зі свого життя усі ці фактори?

– Рак виникає через пошкодження ДНК, які носять суто випадковий характер. Їм ніяк не можна запобігти повністю. І це дуже погано вкладається у нашу побутову логіку. У повсякденному житті ми звикли до того, що практично будь-що має чітко визначені причини, а у раку жодної очевидної причини нема. Людина може вести здоровий спосіб життя, не мати жодних шкідливих звичок, займатися спортом, добре харчуватися, і все одно захворіти на рак. А може і не захворіти – це лотерея. Несприятливі фактори, такі як куріння, радіація чи хімічні канцерогени, теж впливають виключно ймовірнісно. Тож неможливо точно передбачити, виникне рак у конкретної людини чи ні.

Єдина профілактика – обстеження

– Відома голлівудська акторка Анджеліна Джолі пішла на операцію і позбулася грудей тільки тому, що її мама мала рак молочних залоз. Без жодних симптомів і натяків на хворобу у себе. Чи може це слугувати такою собі інструкцією до виконання тим, чиї близькі родичі мали онко?

– Однозначно не потрібно такого робити лише на основі того, що хтось з родичів хворів на рак. Джолі пішла на цей крок лише після того, як зробила аналіз ДНК і з’ясувала, що має генетичну схильність до раку грудей. На сьогодні багато спеціалістів вважають, що такі «профілактичні» операції, коли ще немає жодних натяків на хворобу, недоцільні. А людям з такою «невдалою» генетикою радять частіше перевірятися у лікаря-онколога, аби виявити можливі проблеми на ранніх стадіях.

– Тобто нам всім треба пам’ятати про золоте правило: рак виліковний на ранніх стадіях, тож постійно треба обстежуватися?

– Дійсно, ключовим є виявлення злоякісних новоутворень на ранніх стадіях. Зараз розроблені спеціальні скринінгові програми для людей різного віку. В першу чергу перевіряють найбільш розповсюджені види – рак простати у чоловіків, рак грудей у жінок, рак шкіри, легень тощо. Застосовують і спеціальні аналізи крові на онкомаркери, і огляди, і мамографію, і рентген. Що саме варто профілактично перевіряти і як часто, має визначати сімейний лікар, який спостерігає людину, знає її стан здоров’я, фактори ризику, шкідливі звички.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися