Василь ДОВГАНЮК
Україна

На грудях священника коронавірус залишив хреста

28 червня 2021, 14:45
0
0
Сподобалось?
0

Капелан Василь Довганюк з Коломиї, що на Прикарпатті, відомий не лише своїм подвижництвом у зоні АТО, а й унікальною колекцією натільних хрестиків. Він зібрав понад тисячу розп’ять. Та нещодавно його підкосив коронавірус. Мав ураження 82 % легень! Лікарі боялися найгіршого, однак хворий дивом зцілився. Про те, що був на вістрі смерті, нагадує лише… рубець на легенях у вигляді хрестика.

Досі кров з вени не здавав

 На війні отець Василь – з 2014-го. Відколи почалася військова агресія Росії, поїхав на передову молитвою підтримати бійців, які боронять Україну. А ще возив такі життєво важливі у той час передачі, бо хлопці не мали там навіть найнеобхіднішого. За міць духу, відвагу та кремезну статуру хлопці з «Карпатської січі» дали йому псевдо «Дуб». Здавалося, його ніщо не зможе звалити.

Але цієї весни до військового капелана вчепився коронавірус. Коли відчув перші симптоми, подумав, що то застуда. Але невдовзі у нього виявили ковідну пневмонію. Досі жодного разу кров з вени не здавав. А тепер лякали реанімацією. Були крапельниці, підключення до кисню і результати обстежень, які показували, що 82-85 % легень «згоріло»…

Але дуб є дуб! Перебуваючи на межі життя і смерті, капелан думав не про себе. Він бачив, як хворі у відчаї втрачають надію, не знають, де взяти кошти на лікування, в лікарні бракує спеціальних термометрів, пульсоксиметрів та іншого вкрай необхідного приладдя. І поки медики боролися за його життя, він боровся за інших. Одним дзвінком організував друзів, а ті – доставку ліків, вітамінів, медзасобів та фінансової допомоги пацієнтам та лікарні.

А коли через тиждень медики призначили зробити Василю Довганюку контрольні знімки легень, були вражені. Гортали історію хвороби, по кілька разів переглядали попередні знімки.

– Ваші легені наче хтось підмінив! – здивовано казали.

Бо бачили лише невеличкі рубці, що на легенях утворили хрест.

Найдавніше розп’яття – з Х століття

– Я весь час молився, – згадує капелан той найважчий час, коли був майже без свідомості через слабкість. – Може, говорив не завжди всі молитви по порядку, бо в голові все переплуталося, але безперестанку.

І ця його палка молитва сотворила диво. Упевнений, що його зцілив Господь.

– Я пообіцяв Пречистій Діві, що коли одужаю, то відразу поїду до наших рідних захисників, – зізнається. – Так і зробив.

Потім з гостинцями вирушив по реабілітаційних центрах. А той хрестик на легенях священник називає знаком з небес. Мовляв, щоб не забув, що сталося.

Постійно поповнюється і його колекція натільних хрестиків, яку збирає з 14 років. На сьогодні має у збірці понад тисячу розп’ять з різних куточків України й не тільки. Найдревніші – датовані Х століттям, часом хрещення Київської Русі. Найдивовижніші – з часточками мощів святих, які колись, як правило, носили митрополити, князі чи знатні воїни.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися