У кожну війну Україна годувала світ своїм зерном
Україна

У кожну війну Україна годувала світ своїм зерном

25 червня 2022, 18:20
0
0
Сподобалось?
0

Україна – житниця світу. На початок минулого року посідала друге місце як експортер зернових та зернобобових! Завжди входила у п’ятірку лідерів. І в цьому році готувалася до поставок за кордон мільйонів тонн пшениці продовольчої та фуражної. Але російські загарбники відрізають шляхи для постачання українського зерна і крадуть його, щоб самим на ньому нажитися.

У кожну війну українське зерно рятувало світ. Воно було потрібне у 1914–1917 роках російській імперській армії, у 1918 – союзній німецькій. Пізніше ним годувалися більшовики в часи продрозверстки, через що українські селяни пережили перший голодомор у 1921–1923 роках. Далі був страшний голодомор 1932–33 років. У той час хлібом з українського зерна смакувала Європа, бо його постачали, забравши з наших сіл, радянські кати. Українського збіжжя потребували у 1941-му німецькі окупанти. А у 1946-му його знову забирали совєтські окупанти. Тепер їхні нащадки – російські загарбники – крадуть наше зерно і вивозять в рф.

Знову і знову надходять повідомлення про крадіжки окупантами тисяч тонн нашої пшениці. На Луганщині спеціально організували залізницю, щоб вивозити зерно разом із соняшником. Сто тисяч тонн українського зерна уже незаконно переправили в Сирію морем через Крим. А українські судна блокуються… Раніше 90% сировини ми надсилали світу через порти у Чорному морі. Зараз маємо 22-23 мільйони тонн зерна у надлишку! Це те, яке через блокаду українських портів не встигли вивезти до початку збору нового врожаю. Тішилися, що у 2021 році він виявився найбільшим від початку Незалежності України – 46,4 мільйона тонн. Тільки пшениці було намолочено 33 мільйони тонн. Це зерно зараз намагаються доправити у Європу залізницею та автотранспортом, але все вивезти до цьогорічних жнив все одно не встигнуть. Світ розуміє, що почнеться продовольча криза, тож просить росію розблокувати порти. Але при згадці про ріст цін та загрозу голоду є лише «стурбоване» прохання про відновлення постачання зерна. При цьому не чути вимоги відновлення державних кордонів України у межах міжнародного права. А війна триває…

Тим часом на окупованих землях російські загарбники почали заготівлю зерна під майбутню посівну. Аграріям у майбутньому пропонують «сприятливі умови закупівель» – по 8 тисяч російських рублів, тоді як Україна платила по 8,6 тисячі гривень за тонну продукції. Також наполегливо рекомендують укладати угоди «на зберігання» 70% врожаю. Зважаючи на таку ситуацію, чимало виробників просто не засіватимуть поля.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися