Волонтери Мирослава КОЗАНЬ і Павло САВЧУК складають сухпайки
Україна

Волинський фонд «Українська мрія» нагодувала 22 тисячі наших воїнів

11 вересня 2022, 14:31
0
2
Сподобалось?
2

Благодійний фонд «Українська мрія» допомагає Збройним силам України. Один з напрямків волонтерства – складання сухпайків, які уже готові до споживання чи потребують мінімум часу для приготування. Цей життєво необхідний для воїнів продуктовий набір назвали «Волинський сухпайок».

Як усе починалося

– Ми переглянули та проаналізували десяток наборів з різних країн, – розповідає один з організаторів проєкту «Волинський сухпайок» Павло Савчук. –  Ще у 2014-му, спілкуючись з бійцями на Сході України, зрозуміли, що на передовій не вистачає саме сухпайків. Першу партію харчів надіслали для айдарівців. За декілька років зробили понад 7500 наборів. На початку березня 2022-го відновили роботу і вже завезли на фронт понад 22 тисячі сухпайків. У наборі підібрано все таким чином, що одному бійцю вистачає харчів та води на добу і навіть більше, – каже волонтер. – З початку російської агресії йшла допомога з десятків країн, і цей сухпайок був справді міжнародним.

Павло Савчук розкладає на столі вміст однієї коробки. Етикетка з написом: «Волинський сухпайок. Не для продажу. Для захисників». Частину продуктів можна їсти без розігріву: по одній м’ясній і рибній консерві, галети, сухі хлібці або печиво «Марія», два батончики.

– Ми їх називаємо енергетичними «бомбочками», – додає координаторка Мирослава Козань. – До складу входять родзинки, курага, фініки, горіхи, вівсянка та мед. А виготовляє такі поживні батончики родина Віктора Ружевича. Привозять нам кожного тижня 60 кілограмів готової продукції.

У коробку також запаковують желатинові цукерки та карамельки з кислим смаком, пакетик горіхів і сухофруктів, згущене молоко, джем, чай, каву і цукор у стіках. Частина сухпайка розрахована для приготування гарячої їжі. Для цього у кожному наборі є розпалювач. Однієї таблетки палива  вистачає, щоб закип’ятити 200 мілілітрів води і зробити чай, каву, вівсянку чи суп.

– Наші захисники часто перебувають в умовах, коли немає доступу до питної води. Тому обов’язково у набір входить виготовлена у Польщі таблетка для знезараження одного літра рідини. Воду набирають навіть у калюжі, – пояснює волонтер Павло Савчук.

– Досвід підказав, що найкраще набір для передової пакувати у картонну коробку. Вона не займає багато місця і важить один кілограм, – продовжує пані Мирослава. – 20 тисяч коробок для сухпайків нам закупила фірма «Інвестор». Дякуємо комерційному директору Євгенії Вареник.

Усі складові для «Волинських сухпайків» купують за гроші благодійників та волонтерів. Собівартість одного набору – 250–300 гривень. Тижнева потреба у коштах – 50 тисяч гривень. У коробку, крім харчів, також кладуть малюнки від дітей як оберіг для захисників.

На передовій чекають дитячі малюнки

– Хочемо звернутися до юних читачів з проханням надсилати свої роботи у редакцію газети. Ми їх обов’язково покладемо у кожен набір, і малюнки отримають українські воїни на передовій, – зазначає Павло Савчук.

До середини травня вистачало продуктів для наповнення наборів. Періодично передають кошти українські емігранти та благодійні організації, завдяки чому мали змогу закуповувати харчі. Але поступово джерела надходження стали згасати.

– Нам постійно допомагає магазин «Рибалка» і його власник Віктор Собчук. У приміщенні стоїть скринька для збору коштів. Підприємство «Волинські солодощі» дає нам козинаки з медом, – продовжує Мирослава Козань. – Зараз найбільше ми потребуємо сухофруктів, але вони мають бути добре висушені, щоб не завелися шкідники.

Того дня якраз повернулися з передової горохівські волонтери.

– Ми чуємо тільки схвальні відгуки про продуктовий набір «Волинський сухпайок», – розповідає Андрій Лебезун. – Воїнам подобається те, що він компактний, а найголовніше – дуже поживний. Тому передаємо набори у найгарячіші точки. Їх беруть із собою у рейди розвідники та бійці інших підрозділів. Захисники кажуть: дуже добре і смачно, ще привозьте такі сухпайки!

– Це найкраща оцінка нашої роботи, – додає волонтерка Оксана Демчинська, – адже орієнтуємося на потреби воїнів і враховуємо їхні побажання. Ми працюємо напряму з бійцями, без посередництва штабів. Крім сухпайків, доставляємо медичні препарати, у тому числі індивідуальні аптечки, амуніцію, інструменти, запчастини, санітарно-гігієнічну продукцію. Щиро вдячні за допомогу колективу і керівництву Волинського центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства, які надали приміщення у Луцьку, на вулиці Коперника,12. Також розраховуємо на підтримку від читачів газети «Вісник+К». Будемо вдячні людям за благодійність.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися