Скинули вісім ракет на ДніпроГЕС
Україна

Скинули вісім ракет на ДніпроГЕС

30 березня, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Минулого тижня росія випустила по Україні 190 ракет та 140 «шахедів». Під прицілом знову була енергетична інфраструктура. В деяких областях введено графіки відключення світла. Вперше ракети поцілили у ДніпроГЕС та газові сховища «Нафтогазу».

Електрика може бути в дефіциті

Руйнування від ракетних ударів – суттєві. Тисячі українців залишилися без світла та тепла. У компанії ДТЕК заявили про втрату близько половини своїх генеруючих потужностей. Збитки оцінюють щонайменше у 100 мільйонів євро. Експерти вже говорять, що відновлення займе місяці. Гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко допускає, що влітку може виникнути дефіцит електроенергії, оскільки Україна не зможе виробляти її в достатньому обсязі. У «Нафтогазі» заявили, що пошкоджено наземні об’єкти. На постачання газу споживачам це наразі не вплине. 

Невідомо ще, які наслідки матимуть влучання по найбільшій гідроелектростанції України. По ДніпроГЕСу росіяни вдарили вісьмома ракетами. Директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота відразу заспокоїв, що загрози прориву дамби немає. Інша справа – машинний зал та електричне обладнання. Його, за словами Сироти, доведеться повністю відновлювати. А це займе тривалий час. Наразі Укргідроенерго втратило 20% своїх потужностей.

Поки ДніпроГЕС будували, українці голодували

ДніпроГЕС – перша гідроелектростанція, яку збудували на Дніпрі. Її почали зводити у 1927 році, а у жовтні 1932-го ввели в експлуатацію. В Україні тоді розпочинався страшний голод. У селян комуністи відбирали останнє зерно. Його продавали за долари. Тут варто сказати, що будівництвом ДніпроГЕСу керували американські інженери, все устаткування також везли з-за кордону. Як розповів краєзнавець Роман Акбаш, за контрактом американцям повинні були заплатити чотири з половиною відсотки від вартості усього проєкту. А будівництво греблі коштувало сто мільйонів доларів. Валюту потрібно було звідкись брати. Тож можна провести паралель, що голод – ціна, яку заплатили українці за ДніпроГЕС. Тоді поруч із будівництвом у Будинку маляти в 1932-33-х роках від голоду померло понад 700 дітей. У документах, що збереглися, зазначені їхні імена – Джек Лондон, Сталін, Перемога, а ще малюк на ім’я «Дніпробуд». Він помер від недоїдання за два дні після пуску греблі.

Гідроелектростанцію під час Другої світової підривали двічі. Спочатку совєти, потім німці. Перші зробили це 18 серпня 1941 року. 

Про підрив не попередили ні свої частини, ні цивільних.

Є різні припущення, скільки тоді загинуло людей – від 20 до 100 тисяч жертв. Їх ніхто не підраховував. Німецькому наступу руйнування греблі не зашкодило. Її доволі швидко відновили, і влітку 1942 року ДніпроГЕС знову працювала. 

Проте вже восени 1943-го при втечі німці самі намагалися підірвати споруду. Для цього попередньо заготовили близько 200 тонн вибухівки та авіаційні бомби. Та вибух був не таким руйнівним, як вони розраховували. На початку 1944 року влада СРСР ухвалила відбудувати Дніпровську ГЕС в її первинному вигляді. Почали з розмінування, що тривало декілька місяців. У 1945-му в Чехословаччині знайшли вивезений будівельний архів станції, який допоміг відбудові. З обладнанням допомагали союзники – зокрема, американці поставили нові, потужніші генератори. А вся відбудова тривала шість років.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися