Тімоті МОРАЛЕС
Україна

Американець вісім місяців ховався від рашистів у Херсоні

4 грудня 2022, 15:37
0
0
Сподобалось?
0

Історію американця, який вісім місяців переховувався в окупованому Херсоні, розповіли журналісти «Нью-Йорк Таймс». Його звати Тімоті Моралес. Чоловікові 56 років, він – вчитель англійської мови.

У перші дні війни Моралес зумів вивезти з-під російської окупації свою 10-річну доньку і колишню дружину. Сам же вибратися не зміг. Пояснив, що не хотів ризикувати й переходити зі своїм паспортом через російські блокпости. Хоч і не зробив нічого протизаконного, але його могли затримати тільки за те, що він американець. 

Тож Моралес вимушено залишився в окупації. Родичі колишньої дружини приносили продукти у квартиру. Сам виходив нечасто – лише у крамницю, де торгувала знайома. Він був впевнений, що вона його не видасть, бо мала проукраїнські погляди.

Якось у вересні Тімоті вийшов на подвір’я і побачив російських солдатів. Швидко повернувся додому і замкнув двері. Невдовзі до нього прийшли з обшуком. Сусід кричав за дверима, тож у Моралеса не було іншого вибору, окрім як відчинити. Коли він це зробив, то зіштовхнувся з офіцером ФСБ. Моралес говорить російською мовою, але не настільки добре, аби вдавати із себе місцевого. Тож сказав ефесбешнику, нібито його звати Тімоті Джозеф і він ірландець. Пояснив, що викладав англійську в Херсоні, а документи згубив. Його залишили у спокої. Сусідка підтримала його легенду. Американець зізнався, що після цього випадку став параноїком. Каже, зустріч з ФСБ було його «найважчим випробуванням». Тімоті впевнений, що йому вдалося уникнути проблем, бо росіяни «не найрозумніші люди у світі». Після того американець переїхав в іншу квартиру і не повертався додому, аж поки місто не визволили. Час проводив, переглядаючи фільми, які завантажив на комп’ютер до вторгнення. Жоден друг чи сусід не видав його окупантам. Зі схованки зміг відновити свої уроки англійської мови через інтернет сусіда. Плати за них не брав.

З часом Моралес помітив, що дисципліна у росіян почала розвалюватися: солдати стали неохайними і все частіше їздили на крадених машинах місцевих жителів. А останнього місяця вивозили дорогі автівки подалі з Херсона. Американець зізнається, що після цього у нього з’явилася надія. За тиждень до визволення зникла електрика, і Тімоті втратив доступ до новин. У п’ятницю побачив машину з українським прапором, прикріпленим до антени. «Так я дізнався, що росіян більше немає», – пригадав чоловік. Він був серед тих, хто вітав українських воїнів у перші дні визволення на центральному майдані міста. Зізнався, що планує виїхати з Херсона.  

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися