Хірург Юрій ВОРОНИЙ
Україна

Українець вижив під Крутами і першим у світі пересадив нирку

2 квітня 2023, 15:45
0
0
Сподобалось?
0

Український хірург Юрій Вороний став першим у світі лікарем, якому вдалося провести трансплантацію цілого органа. Він не заслужив від радянської влади почестей, бувало, що мешкав у тих же лікарнях, де й працював. Гідному життю цього вченого завадило українське минуле – Юрію Вороному судилося вижити у знаменитому бою під Крутами.

За Україну згинули брати і сестри

Юрій Вороний народився на Чернігівщині 1895 року в сім’ї професора математики Варшавського університету Георгія Вороного, який вчив своїх дітей дбати не про багатство, а про славу України. І сини та дочки слідували батьківському заповіту. Старший Олександр винайшов спосіб лікування раку, але після доносу загинув у ГУЛАГу. Олександра виступала зі статтями про українську літературу, доживала віку в будинку інвалідів, її чоловіка-науковця вислали на Охотське море, де він був рибалкою, там і помер. Марія відбувала термін на Далекому Сході, її чоловіка закатували за те, що відмовився доносити й одягав вишиванку. До Незалежності України дожила лише Олена, яка була стоматологом.

А Юрій студентом-медиком пройшов Першу світову війну. Згодом добровільно вступив у перев’язувальний загін українських військ Центральної Ради. 16 січня 1918 року Вороному пощастило вижити у відомому бою під Крутами, коли кілька сотень київських курсантів, обороняючи Київ, затримали навалу багатотисячного російського війська. Юрія Вороного виходила його майбутня дружина – медсестра Віра Нечаївська. Вона була членом Української Центральної Ради.

Світову медицину змінило нещасливе кохання

У Києві молодий хірург Юрій Вороний проводив експериментальну роботу з трансплантології, що на той час було немислимим у науці. Згодом через переслідування кдб Вороний переїхав у Харків, працював і в Херсоні. Тому досі невідомо, де все-таки відбулася перша у світі операція з пересадки нирки. У кінці березня 1933 року в лікарню доставили 26-річну жінку, яка через нещасливе кохання випила розчин ртуті. У пацієнтки прогресувала ниркова недостатність, і 3 квітня хірург Юрій Вороний вирішив пересадити їй нирку від чоловіка, який напередодні помер від черепно-мозкової травми. Що цікаво, нирку приєднали до судин на стегні. І через кілька годин виділилися крапельки сечі! А це свідчило про те, що нирка запрацювала.

І хоч пацієнтка померла через два дні, операція 38-річного українського хірурга стала сенсацією у медичному світі. Але про важливу подію медична громадськість довідалася лише з доповіді… англійських трансплантологів та з італійського фахового видання, яке написало, що це був «величезний крок для усього людства». Лише через двадцять років у США проведуть перші успішні трансплантації!

Жив у… підвалі

Тим часом Юрій Вороний не заслужив у срср ніяких благ. Разом із дружиною та двома неповнолітніми дітьми жили у приміщенні  лікарні. Коли почалася Друга світова війна, сім’я навіть голодувала. Тож Вороний зміг вивезти рідних у Київ, а сам залишився у Харкові в німецькій окупації. Кажуть, що навіть у той час він зробив ще одну унікальну операцію – пришив дівчині праву руку, відірвану вибухом снаряда. Через п’ятнадцять років хірург отримав вдячного листа: «Пишу вашою правою рукою».

Під час окупації Юрій Вороний врятував від німецького розстрілу 70 поранених радянських солдатів та офіцерів, тримаючи їх під виглядом тифозних хворих. Але, незважаючи на такий самовідданий подвиг, радянська влада не пробачила йому окупації. Після війни Вороному заборонили працювати практикуючим хірургом. Він став звичайним урологом в одній з лікарень Житомира. Лише у 1950 році зміг повернутися у Київ. Працював в Інституті експериментальної біології, у підвалі якого і жив. Лише випадково отримав пристойне житло, коли прооперував партійного діяча. 13 травня 1961 року Юрій Вороний помер від серцевого нападу.

На жаль, ім’я всесвітньо відомого хірурга так і залишається невідомим в його рідній Україні.

Олена ПАВЛЮК

Юрій ВОРОНИЙ, 1915 р.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися