14 серпня 2023: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

14 серпня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

14 серпня 2023, 10:47
0
0
Сподобалось?
0

14 серпня в церковному календарі – Медовий Спас або Маковія. Маковія вшановує пам'ять мучеників Макавеїв, за що і отримало таку назву.

Це було сім братів та їхня мама Соломія. Це була подія Старого Заповіту, яка трапилася приблизно 166 року до Різдва Христового. Тоді в Ізраїлі правив язичник Антиох Єпіфан. Він переслідував всіх християн.

Брати та їхня мати сповідували християнство, за що були схоплені, катовані та вбиті. Сім'я Макавеїв стала символом віри в Господа і стійкості.

Що не можна робити в цей день

Це перший день Успенського посту, тому не можна їсти м'ясних, рибних, молочних продуктів.

Також не рекомендовано сваритися, лихословити.

Не можна лінуватися, просто без діла лежати на дивані.

Народні прикмети і традиції на 14 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: все ще можна помітити цвіт кульбаб — до теплої осені;
  • вже немає квітів троянди — чекайте на швидкий прихід холодів;
  • малина в лісі велика — пора вже сіяти озимі;
  • погода на Маковія показує, якою вона буде 28 серпня;
  • олені заходять у воду — в річках вже купатися не можна;
  • на вулиці сильний вітер — зима буде сніжною та холодною.

За традицією на Медовий Спас люди йдуть до церкви і освячують баночки з медом, фрукти, овочі. Також робили спеціальні букети-обереги з маківок, польових квітів, які також освячували. Серпень в наших предків вважався місяцем щедрості та нового урожаю.

Погода на 14 серпня

Сьогодні, 14 серпня, в Києві ясно, без опадів. У Львові небо ясне весь день, без опадів. У Харкові вдень можуть з'явитися хмари, але вони швидко розсіються, без опадів. В Одесі ясно, без опадів.

Температура повітря в Києві +29 вдень та +17 вночі. У Львові +27 вдень та +17 вночі. У Харкові +26 вдень та +16 вночі. В Одесі +27 вдень та +21 вночі.

Як назвати дитину, яка народилася 14 серпня

Які сьогодні іменини: Олександр, Дмитро, Леонтій, Тимофій, Федір, Софія.

Талісманом людини, народженої 14 серпня є рубін. Назва каменю походить від латинського слова, який означає "червоний". Здавна рубін вважали символом хоробрості, краси та відданості.

Який сьогодні день в Україні і світі

14 серпня в Україні і світі святкують Всесвітній день ящірки. Невідома історія виникнення цього свята. Але існує думка, що ініціатором його створення була група любителів дикої природи, вчених та герпетологів. Вони хотіли змінити погану думку суспільства про ящірок. Ящірки — одна з найбільших за чисельністю груп наземних хребетних. Відомо близько 6000 видів плазунів, які ведуть наземний спосіб життя. Деякі мешкають на землі, інші на деревах. Відрізняються вони розміром, забарвленням тощо. Найбільшою ящіркою на Землі є комодський варан. Довжина деяких представників сягає 3 метрів.

Також 14 серпня День зведення татуювання. Часто татуювання сприймається як постійний знак, символ якоїсь події чи моменту, яку людина хоче запам'ятати назавжди. Але з часом смаки змінюються і те, що раніше здавалося хорошою ідеєю, може стати джерелом жалю. Саме цей день присвятили таким людям, які бажають попрощатися зі своїм татуюванням.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися