Мільйонер зі списку «Форбс» створив батальйон, що захищав Харків
Україна

Мільйонер зі списку «Форбс» створив батальйон, що захищав Харків

9 вересня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Ми вже не дивуємося, коли бачимо, як українські багатії та їхні чада гріють пуза на пляжах Монако та на своїх яхтах, коли їхня країна стікає кров’ю у жорстокій війні за виживання та свободу. Ця війна стала своєрідним маркером хто є хто: чи ти громадянин своєї країни, чи просто власник її паспорта. Харківський мільйонер Всеволод Кожемяко – один з небагатьох впливових людей українського бізнесу, який цей іспит склав успішно.

Він – відомий бізнесмен, засновник і генеральний директор компанії «Агротрейд», яка з 1999 року займається виробництвом, переробкою і торгівлею зерновими, зернобобовими та олійними культурами. Зі статками у 100 мільйонів доларів за версією Forbes він посідав 88-е місце у списку 100 найбагатших українців. Та ще з 2014 року він відомий як меценат і волонтер, бо поставляв на фронт продукти та все необхідне для армії. Лютий 2022-го застав бізнесмена за кордоном. Він міг би не повертатися в Україну, відсидітися в теплих і мирних країнах, як зробив багато хто. Але вже в перший день повномасштабного російського вторгнення Всеволод зателефонував своєму другові, відомому письменнику та музиканту з Харкова Сергієві Жадану, і сказав, що повертається. Через три дні він був у рідному Харкові. А першого березня вони разом із Жаданом думали над назвою добровольчого підрозділу, який запланував створити бізнесмен для захисту міста. Як зізнався Сергій, він не зовсім розумів спочатку, як це має бути, але завдяки менеджерському таланту Кожемяка все вдалося. І добровольчий підрозділ під назвою «Хартія» у складі 127-ї бригади територіальної оборони з березня вже захищав Харківщину від російських окупантів.

Все фінансування, екіпірування взяв на себе Кожемяко та ще два харківських бізнесмени. У вересні підрозділ брав активну участь у другому масштабному контрнаступі сил оборони України в Харківській області. Саме цей підрозділ був одним з перших, хто вийшов на державний кордон з рф на півночі Харківщини. Далі були важкі бої на Сватівському напрямку, взимку – під Бахмутом. А навесні цього року добровольче формування Харківської громади «Хартія» влилося до складу Нац­гвардії. Підрозділ зберіг свою назву і став основою механізованої бригади у складі «Гвардії наступу».

Росіян у 2022-му, на думку Всеволода Кожемяка, зупинив героїзм українських військових, нацгвардійців, цивільних. Це народна війна, головне – не заважати народу воювати. Він вважає, що війна ця надовго, тому економіку треба переводити на воєнні рейки:

– Ми обов’язково виженемо ворога з нашої землі, але станеться це не зараз, і ще загине багато людей.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися