1 вересня: що заборонено робити на православний Новий рік
Україна

1 вересня: що заборонено робити на православний Новий рік

1 вересня 2023, 10:41
0
0
Сподобалось?
0

1 вересня за новим церковним календарем вшановують пам'ять святого Симеона Стовпника, архімандрита Антіохійського. Цього ж дня - початок індикту, церковне Новоліття, тобто, Новий рік. Про традиції та заборони на це церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

1 вересня 2023 - яке церковне свято сьогодні за новим стилем

Симеон Стовпник народився в IV столітті в Каппадокії. У юному віці він був овечим пастухом. Одного разу він почув у церкві піснеспіви, вони так сподобалися Симеону, що він пішов до найближчого монастиря, і за тиждень його прийняли до числа братії.

У 18 років Симеон прийняв постриг, дотримувався суворої стриманості і постійно молився. Прагнення юного ченця було таким сильним, що ігумен навіть стривожився. Він запропонував юнакові або дотримуватися міри, або піти з монастиря. Тоді монах оселився на дні висохлого колодязя. А до ігумена уві сні з'явилися ангели і веліли повернути юнака в монастир. Але й цього разу Симеон не затримався, а пішов жити в печеру. Перші 4 тижні Великого посту він жив без води та їжі, половину терміну молився стоячи, а половину - сидячи. Бог наділив святого даром зцілення і до нього потягнулися люди. Але Симеон хотів усамітнення. Тоді він побудував стовп заввишки 4 метри й оселився на ньому. Тому ченця прозвали Симеон Стовпник.

Пізніше Симеон Стовпник зробив стовп вищим - до 45 метрів і звів навколо нього огорожу. Прожив святий до 80 років, 47 із них він провів на стовпі. Поховали ченця недалеко від його стовпа, а на тому місці пізніше побудували монастир.

***

Новоліття - це церковне свято, присвячене настанню Нового року (Нового літа від Створення світу). Цього дня православні християни просять Бога про дарування благословення на новий рік, що почався.

Народні прикмети на 1 вересня

За прикметами дня судили, якою буде погода і зима:

  • тепла погода цього дня - зима теж буде теплою;
  • гуси відлітають - буде рання зима;
  • мухи кусаються - погода зіпсується;
  • зранку день похмурий - осінь буде дощовою.

У народі 1 вересня - свято Семен Літопроводець, Семенів день. Вважалося, що осінь уже вступає у свої права, але перед цим дарує людям бабине літо. Із завершенням літа завершувався і рік, тож починалося новоліття.

1 вересня - що сьогодні не можна робити

Є кілька суворих заборон цього дня:

  • заборонено лихословити та лаятися;
  • не слід скаржитися на життя, думати про погане - весь негатив слід відпустити, інакше він подвоїться;
  • не можна пилососити або підмітати - до сімейних негараздів;
  • не слід позичати сіль - це до нещастя.

Також цього дня в жодному разі не можна викидати їжу, інакше можна накликати голод - усю їжу, що залишилася, слід віддати нужденним або тваринам.

Що можна робити 1 вересня

У святого Симеона просять терпіння, духовних і фізичних сил, а також молять про зцілення від важких захворювань.

За старих часів у цей день традиційно влаштовували гуляння і накривали щедрий стіл. День вважається сприятливим для переїзду, а у тих, хто зробить пропозицію або зіграє весілля 1 вересня, шлюб буде довгим і міцним.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися