22 вересня 2023:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

22 вересня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

22 вересня 2023, 08:54
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 22 вересня, вшановують пам'ять мученика Фоки і пророка Йони.

Яке сьогодні, 22 вересня, церковне свято

22 вересня в церковному календарі – день пам’яті мученика Фоки і пророка Йони. За переказами Фока народився в місті Синопі і ще в юні роки вів доброчесне життя. В зріломі віці Фока став єпископом, проповідував християнство і навернув на шлях істини багатьох людей. В той час імператором був Траян, який проповідував язичництво, тому відбувалися гоніння за християнами. Фока був схоплений. Його змушували зректися віри, але єпископ залишався твердим в своїх переконаннях.

Про пророка Йону відома цікава легенда. Якось він отримав від Господа видіння, в якому Той наказав йти до Ніневії, щоб передбачити загибель міста за його беззаконня. Однак Йона не послухався і замість цього пішов до Іспанії. Корабель, на якому плив чоловік, потрапив у страшну бурю. Моряки кинули жереб, щоб дізнатися, чиї гріхи накликали на них гнів Божий. Жереб вказав на Йону. Тому його викинули в море, щоб той спокутував провину. В морі Йону проковтнув кит, і чоловік провів в його череві три дні. Після цього Йона знову отримав видіння йти до Ніневії. І цього разу він послухався.

Що не можна робити цього дня

Не можна купувати і їсти рибу.

Краще не займатися тяжкою фізичною працею.

Не варто виходити з дому до світанку.

Народні прикмети і традиції на 22 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: чутно грім — взимку снігу не буде;
  • ввечері на небі світить місяць червоного кольору — чекайте на вітряну погоду;
  • яка погода цього дня, такою вона буде весь місяць;
  • якщо на березі все ще тримається жовте листя, зима прийде пізно;
  • ввечері тепліше, ніж удень — чекайте на штормовий вітер.

Святого Фоку наші предки вважали заступником від пожеж та усілякої негоди. Тому обов'язково молилися йому, щоб захистити свій будинок від вогню. Якщо йшли в ліс, то завжди остерігалися незнайомих чоловіків в капелюсі, вважалося, що ним може бути Лісовик, який принесе невдачі.

Як назвати дитину, яка народилася 22 вересня

Які сьогодні іменини: Яким, Олександр, Олексій, Опанас, Василь, Григорій, Дмитро, Захар, Йосип, Микита, Сергій, Феодосій, Феофан, Харитон, Ганна.

Талісманом людини, народженої 22 вересня, є корал. Це скелети поліпів (морських безхребетних істот). Здавна наші предки вважали, що корали здатні позитивно впливати на кровообіг та серцево-судинну систему, активізують обмін речовин.

Який сьогодні день в Україні і світі

22 вересня в Україні святкують Національний день партизанської слави України. Свято було створене указом президента України 2001 року. Головною його метою є вшанування пам'яті партизанів та підпільників, а також нагадування про їхній важливий подвиг молодому поколінню.

Також 22 вересня Міжнародний день астрономії. Святкують двічі на рік: навесні і восени. Осінній Міжнародний день астрономії завжди припадає на суботу між вереснем і жовтнем, коли Місяць перебуває в першій чверті або близько до неї. Свято заснували за ініціативою Дуга Бергера 1973 року. Він був президентом Астрономічної асоціації Північної Каліфорнії. Головною метою цього дня є заохочення людей дізнатися більше про астрономію.

А ще 22 вересня Міжнародний день сяйливого миру. Сяйливим миром називають природну, позитивну, цілісну та корисну енергію, яку можна знайти в людських серцях. Вважається, що кожна людина на Землі має свій Світлий мир.

22 вересня Всесвітній день без автомобілів. Це свято було створене у Франції, коли місцева влада в декількох містах вирішила зупинити рух транспорту на 24 години. Ця традиція в наступні роки поширилася й на інші держави.

Також 22 вересня Всесвітній день захисту слонів. Ініціаторами створення свята стали екологи та природоохоронні організації через критичне зменшення популяції слонів у природі. Наразі в Африці їх налічується приблизно 500 тисяч особин, а в Азії — всього 30 тисяч. Вчені продовжують наголошувати, що уникання проблеми на бездіяльність можуть призвести до повного знищення цих тварин.

А ще 22 вересня Всесвітній день носорога. Свято було започатковане 2010 року Міжнародним фондом дикої природи. Але в той час день святкували лише в Південній Африці. Вже за кілька років він перетворився на глобальну подію.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися