В Україні значно зросли ціни на огірки: що буде далі
Україна

В Україні значно зросли ціни на огірки: що буде далі

23 січня, 10:31
0
0
Сподобалось?
0

У першій декаді січня 2024 року імпортні огірки коштували 67-80 гривень, що на 18-20% вище, аніж торік. Водночас ціни на вітчизняний тепличний огірок становлять 158-160 гривень, що перевищує на 40% торішні ціни.

Про це повідомила в коментарі "Телеграфу" керівниця відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович. За словами експертки, наразі не варто готуватись до негативного сценарію з вартістю огірка, адже така ситуація була викликана сезонністю і не спричинить подальшого дефіциту товару.

Вона зазначає, що здорожчання продукції відбулось також через:

  • витрати на виробництво, зокрема на енергоносії (теплиці, в яких потрібно освітлення, водопостачання та інші ресурси для підтримки росту);
  • імпорт. Більша частина товару на ринку є продуктами з Туреччини, а вартість такого огірка залежить від валютних курсів, транспортних витрат та міжнародних економічних умов;
  • попит та пропозицію. Взимку високий попит на свіжі овочі, зокрема огірки, при обмежених можливостях вирощування, веде до зростання цін;
  • погодні умови.

Попович додала, що в середині січня вартість огірка вже знизилась 15-20% завдяки потеплінню.

Ціни на овочі на українському ринку

В Україні прискорюються темпи зростання цін на картоплю. Це призвело до перших у цьому сезоні оптових поставок продукції з-за кордону. Так, з 4 січня почали надходити великі партії продукції з Польщі, а також із Литви та Латвії.

Станом на вівторок, 16 січня 2024 року, ціни на буряки на ринку України з кінця попереднього тижня зросли в середньому на третину. Вони на 74% вищі, ніж в аналогічний період минулого року.

В четвер, 18 січня, відпускні ціни на капусту вже піднялися до 8-13 грн/кг ($0,21-0,34/кг), що на 30% вище, ніж наприкінці минулого робочого тижня.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися