Комуналка не за лічильниками: коли доводиться платити «за сусіда» і чи варто судитися
Україна

Комуналка не за лічильниками: коли доводиться платити «за сусіда» і чи варто судитися

6 лютого, 12:05
0
0
Сподобалось?
0

Українці згідно з чинним законодавством мають сплачувати не тільки за свою комуналку, але і за втрати в будинку. І якщо сусідня квартира встановила магніт, наприклад, на лічильник на воду, то за вкрадені кубометри заплатять усі мешканці.

Про те, коли та як можуть покарати за маніпуляції і в яких випадках доведеться заплатити за сусіда, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

У сусіда – магніт, у вас – переплата за воду

Лічильник на воду стоїть на кожному багатоквартирному будинку. Водоканал рахує всю воду, яка потрапляє у будинок. І мешканці мають за цю воду заплатити. Ідеальний варіант: коли у кожній квартирі є свій лічильник на воду і сума квартирних лічильників збігається з показами домового лічильника. Але така ситуація – рідкість. Зазвичай різниця становить десятки і навіть сотні кубометрів на місяць.

Якщо є квартири без лічильників, вважається, що втрати – це і є їхнє споживання. Але якщо у всіх є лічильники, то втрати мають розподілити між всіма мешканцями. "У разі, якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показаннями вузлів розподільного обліку", – пояснюють у КП "Міськтепловоденергія".

Тобто якщо ви спожили 10 кубометрів, ви заплатите за втрати більше, ніж квартира, яка спожила три кубометри води. "Є лічильники 2010-го, там без проблем встановлюється магніт. В КВ-1,5 2014-го вже є антимагнітний захист. Там на муфті є спеціальне кільце, яке не дає магніту впливати на покази. У нас є різні магніти, від 85 до тисячі грн. У вас який лічильник?" – питає в OBOZ.UA продавець спеціалізованого сайту.

Магніти можуть як зупинити, так і сповільнити лічильники. Їх використовують не тільки для водних, а й для газових та електричних лічильників. Але найчастіше саме для водних. У такому випадку сплачувати за шахраюватого сусіда доведеться усім споживачам у будинку.

Голова ОСББ в Київській області Марія розповідає OBOZ.UA: після того, як вона зобов'язала всіх мешканців пройти повірку лічильників і надати довідку, виявилось, що щонайменше в 6% квартир були несправні лічильники.

"У когось є сліди магнітів, але кажуть, що не чіпали їх, у когось просто відхилення у показах 20% і не зрозуміло чого. І це ще ми повірку проводили, коли люди вдома. Хто дійсно магніт використовує, міг зняти його. А потім у нас зайві куби, які змушені зі спільного бюджету сплачувати. Фактично за тих сусідів, які крадуть воду, мають платити сусіди, що справно сплачують", – розповідає голова ОСББ.

Важливо не тільки слідкувати за своїм лічильником, але і спілкуватись з активом будинку. Адже якщо хтось краде воду, за ці кубометри заплатить не водоканал, а більш порядний сусід.

Суди через підозри щодо лічильника

На відміну від ОСББ, комунальні підприємства вимагають зі споживачів заплатити донарахування у випадку, якщо помітили будь-які втручання у роботу лічильника. Спеціалісти проводять обстеження та оформлюють акт. Споживач має право у цьому акті сформулювати свої аргументи і не погодитись з результатами обстеження.

Якщо після донарахування споживач відмовляється платити, комунальне підприємство має право звернутись до суду. Зазвичай саме так і відбувається. OBOZ.UA вивчив судові рішення за останні кілька місяців. Здебільшого суди стають на бік комунальних підприємств та змушують користувачів заплатити за донараховане.

Але не завжди. Наприклад, кілька місяців тому Глобинський районний суд Полтавської області відмовив "Полтаваобленерго", яке вимагало від свого клієнта 9,7 тис. грн, бо вони перевірили лічильник і знайшли пошкодження у пломбі.

"Згідно з висновком експертизи, загальна цілісність пломбувального елементу не порушена. Вирішити питання, чи перепломбувалася (піддавалася несанкціонованому зняттю та повторному навішуванню) вищезазначена пломба, не виявляється можливим через відсутність комплексу ознак для надання такого висновку", – йдеться у рішенні суду.

Тобто якщо в експертизі чітко вказано, що у результаті втручання у роботу лічильника некоректно передавались покази, що була замінена пломба, чи взагалі пломби немає, то, ймовірно, суд змусить заплатити. В інших випадках цілком ймовірно, що донарахування визнають незаконним.

А от Дергачівський районний суд Харківської області зобов'язав клієнта "Харківгазу" доплатити за газ 86 тис. грн. Співробітники газової компанії ходили з перевірками і виявили в одному з лічильників порушення, а саме щілину, яка дає змогу отримати доступ до відлікового механізму.

"Існує доступ до відлікового механізму. За результатами позачергової повірки лічильник газу споживача визнано "непридатним до застосування", – йдеться у результатах експертизи. Суд ухвалив рішення зобов'язати клієнта виплатити на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" заборгованість за донарахований об`єм природного газу в розмірі 86 248 грн. Також клієнт має заплатити судовий збір.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися