24 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

24 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

24 березня, 10:02
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 24 березня вшановують пам'ять святителя Артемія Солунського.

Що сьогодні за церковне свято

24 березня в церковному календарі – день пам’яті святителя Артемія Солунського. Про його життя дуже мало відомо. Він жив у Селевкії Пісідійській (нині Мала Азія), відрізнявся високоморальними цінностями. Якось його зустрів апостол Павло і призначив Артемія єпископом міста. Все своє життя чоловік мудро керував, свято вірячи в Бога. Помер в глибокій старості.

Що не можна робити 24 березня

Не можна сваритися, лаятися, лихословити.

Не варто без потреби виходити з дому.

Заборонено відмовляти у допомозі нужденним.

Народні прикмети і традиції на 24 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: вже повністю зійшов сніг — до приходу зими його більше не буде;
  • вночі тепло — весна буде спекотною;
  • вранці лежить роса — добре вродить просо;
  • туман на вулиці — до швидкого потепління;
  • дощить — у худоби буде легкий рік;
  • морозний день — буде великий урожай гречки і проса.

Здавна вірили, що сон проти 24 березня можна вважати пустим. Тобто не варто на нього зважати, адже він не несе жодних пророкувань майбутнього.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 24 березня

Які сьогодні іменини: Артем, Петро, Мартин, Яків, Стефан, Захар.

Талісманом людини, народженої 24 березня є хризопраз. Він здавна вважається каменем гармонії та лідерства. Хризопраз з давніх-давен цінувався в різних культурах, особливо у стародавніх греків та римлян.

Який сьогодні день в Україні і світі

24 березня в Україні і світі святкують Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз. Подія була започаткована за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я 1993 року. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1882 року німецький біолог Роберт Кох відкрив туберкульозну бацилу.

Також 24 березня Міжнародний день боротьби з депресією. Засновники свята поставили перед собою важливу мету — привернути увагу світової спільноти до такої серйозної проблеми як депресія. Цього дня проводяться різноманітні просвітницькі заходи. Депресія — психологічний розлад, який характеризується тривалим (понад 2 тижні) пригніченням, втратою інтересу до життя та повсякденних справ.

А ще 24 березня Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв. Важлива подія, яка була заснована ООН 21 грудня 2010 року. Дату обрали на честь християнського отця Оскара Ромеро, якого 1920 року вбили солдати під час богослужіння лише за те, що він закликав припинити військові дії, які порушують людські права.

24 березня святкують Міжнародний день досягнень. Свято цілеспрямованих людей, яке було створене для того, аби привернути увагу до невідомих нам осіб, які так чи інакше допомагають покращити нашу планету та життя людей.

Також 24 березня День фтизіатра. Це лікар, який вивчає закономірності розвитку та розповсюдження туберкульозу, а також причини виникнення патологій, що викликані туберкульозом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися