30 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

30 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

30 березня, 09:52
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 30 березня, вшановують пам'ять преподобного Іоана Ліствичника.

Що сьогодні за церковне свято

30 березня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Іоана Ліствичника. Народився в благочестивій християнській родині близько 570 року. Коли йому виповнилося 20 років вирішив прийняти чернечий постриг. Після чого пішов жити до пустелі, де пробув сорок років. Іоан намагався відмовляти собі в будь-яких плотських бажаннях, куштував їжу, яка була дозволена ченцям, але і її їв в особливо малих кількостях. Майже увесь час проводив в молитвах. Згодом повернувся з пустелі і став ігуменом Синайської обителі, але через чотири роки, зрозумівши, що таке життя не для нього, знову усамітнився. Помер у віці 80 років, мирно, уві сні.

Що не можна робити 30 березня

Не можна давати гроші в борг чи позичати самим.

Заборонено сваритися, лихословити, злитися.

Краще не займатися домашніми справами і відкласти серйозну фізичну працю.

Народні прикмети і традиції на 30 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: на черешні з'явилися квіти — можна садити кукурудзу та буряки;
  • на березі листя розпустилося — до малої кількості дощів влітку;
  • з вуликів вже вилітають бджоли — прийшла справжня весна, яка буде теплою;
  • гуси високо летять — до великої кількості дощів навесні та влітку;
  • кульбаби почали квітнути — до короткого літа.

Цікава традиція існувала у наших предків, що пов'язана з цим днем. Господині обов'язково пекли печиво у формі драбинки, яке роздавали всім членам родини. Вірили, якщо з'їсти таке, то цілий рік будеш здоровим. Також будинковому залишали ласощі, щоб він не шкодив, а допомагав по господарству.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 30 березня

Які сьогодні іменини: Іван, Захар, Пантелеймон, Сава.

Талісманом людини, народженої 30 березня, є аквамарин. Дорогоцінний камінь, який відрізняється ніжно-блакитним кольором. В Давньому Римі вірили, що аквамарин допомагає лікувати хворе горло, покращує стан печінки.

Який сьогодні день в Україні і світі

30 березня в Україні і світі святкують Годину Землі. Основою нашого життя є природа, проте за останні десятиліття людство почало знищувати її шаленими темпами. Постійно зростає використання енергоресурсів, води та ґрунт забруднюються, збільшується вміст парникових газів в атмосфері. Це все призводить до глобальних змін, які можна зупинити лише за умови правильного ставлення до довкілля. Саме тому була створена Година Землі, що припадає щороку на останню суботу березня. Увечері всі небайдужі вимикають світло на одну годину.

Наразі щорічно в акції Година Землі беруть участь 190 країн світу, вона стала наймасовішим заходом на планеті. Все більше людей та підприємств щороку доєднуються до акції, віддаючи, звичайно символічно, свій голос за підвищення енергоефективності, розумне споживання ресурсів.

Також 30 березня Всесвітній день біполярного розладу. Подія була започаткована за ініціативи Міжнародної спільноти біполярних розладів. Дату обрали невипадково. Саме цього дня народився відомий художник Вінсент ван Гог, у якого посмертно діагностували біполярний розлад. День присвячений підвищенню інформації про біполярні розлади.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися