Карпатами блукає привид
Регіони

Карпатами блукає привид

2 квітня 2023, 17:17
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно на горі Чорногора з’явився привид, що блукає Карпатами. Людську тінь, яка то збільшується, то наближається, сфотографував гірський рятувальник Василь Фіцак. І жартома зазначив на своїй сторінці: «Якось містично буває на горі». А коли привид зник, на горі з’явилося сяйво.

Туристи влаштовують полювання

Такого ж привида бачили туристи п’ять років тому у січні. Досвідчені мандрівники з Калуша зустріли його на Чорногірському хребті, дорогою до однієї з найвищих гір Українських Карпат Петрос. «Привид збільшувався у розмірах. Ми йому махали, танцювали – і у відповідь він робив те ж саме», – розповідали туристи. І на підтвердження своїх слів навіть зняли відео. На ньому добре видно, як на горизонті раптом з’являється величезна тінь, яка нагадує людську постать. Вона оточена сяйвом, рухається. Це «щось» навіть йде на контакт і відповідає на рухи туристів. Побачивши людей, не втікає, а намагається наблизитися.

Проте карпатські рятувальники не дивуються так, як туристи. Адже знають, що не містична істота, не страшний привид блукає горами, це – рідкісне оптичне атмосферне явище, яке вдається помітити не всім. Воно виникає, коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні туману у напрямку, протилежному до сонця. Тінь може здаватися дуже великою, іноді вона оточена кольоровими кільцями, може переміщатися, що пов’язано з рухом хмар.

Час від часу, коли у Карпатах з’являється такий «привид», мандрівники влаштовують на нього полювання. Усім же хочеться побачити таке неймовірне диво. Та через примхливу гірську погоду це вдається не кожному – таємничу тінь можна зустріти тільки вдосвіта або під вечір, коли сонце сідає низько над горизонтом.

Диво описали ще у 1780 році

– Щоб побачити диво, туман має бути з одного боку, а сонце – низько над горизонтом з іншого. Той проміжок, де перебуваємо ми, повинен бути без туману, і тоді тінь від предмета відбиватиметься на тому тумані, як на екрані, – пояснюють гірські рятувальники.

Словом, це так званий «брокенський привид». Таємницю його люди розгадали ще два століття тому. Явище описав вчений Іоганн Зільбершлаг. У 1780 році він на піку Брокен у горах Гарц у Німеччині побачив дивну тінь. Це явище часто спостерігали у цих горах з постійними туманами. І хоч місцеві стверджували – там на свої шабаші збираються відьми, вчений здогадався, що це оптичне явище. Відтоді воно стало називатися «брокенським привидом». Цю дивовижу можна побачити у різних гірських куточках світу, зокрема, і в Криму, навіть на морі, аби погода сприяла. Історія знає чимало дивних обрисів на горизонті: гірські козли, поодинокі дерева і навіть цілі будівлі.

Люди у Карпатах пригадали, що сто років тому під час Першої світової війни у Карпатах теж з’являлося диво. Російські вояки чітко побачили жіночу тінь. Раптом вона набрала обрисів Божої Матері, Яка тримає на руках Немовлятко. І ось невідома тінь знову з’явилася у Карпатах, і знову під час війни. Можливо, природа дає нам знак?

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися