Уже десять років сам нищить борщівник
Івано-Франківщина

Уже десять років сам нищить борщівник

20 серпня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Уздовж доріг, берегів річок, на полях видніються шапки борщівника. Його сік, потрапивши на шкіру, під дією сонячних променів спричиняє опіки. Люди, які не знають про це, часто стають жертвами підступної рослини і потрапляють до лікарні. Борщівник дуже швидко поширюється, завойовуючи все нові території. Однак на державному рівні з ним майже не воюють. Все списують на те, що нема коштів. А от житель Івано-Франківська Андрій Медвідь уже десять років самостійно нищить борщівник на околицях міста та на берегах річки Бистриці Надвірнянської.

Молодий чоловік пригадує, що ще в дитинстві, коли ходив на риболовлю, знав, що треба обережно обходити високі зарослі. І з тої пори думав, як знищити борщівник. А підріс, перечитав багато інформації в інтернеті і взявся до роботи.

– Кожного року по декілька разів за літо я прочісую певну територію, – розповідає Андрій. – Вже виробив свою методику і бачу, що вона ефективна. Адже знищив не одну сотню великих кущів. Я веду повний їх облік. Ставлю точки на карті, де все вирізав. І навіть після повного винищення протягом декількох років перевіряю на можливі відростки.

Борщівник він порівнює з петрушкою, бо росте з кореня і не розкидається вбік, як малина.

– Якщо знати, що з ним робити, то можна знищити, бо це дуже вразлива рослина! – переконаний Андрій. – Але його насіння має колосальну стійкість. Довго спить у землі. Це також проблема. Тому знищити його найлегше, коли дати зацвісти і одразу зрізати всі квіти.

Зараз насіння сформоване, то на цьому етапі слід китиці з насінням обов’язково зрізати, кинути в мішок та згноїти його!

Хтось думає, що якщо листя навесні скосити, то борщівник зникне. Це не так! Навпаки, якщо це робити, рослина набиратиме більше сили для відновлення. У борщівника є ще другий етап росту, коли дуже велике листя, але немає центрального стовбура – така рослина буде цвісти наступного року. Тоді я зрізаю його і заливаю в залишки стовбура (трубки) гербіцид у концентрації вдвічі більшій, ніж для бур’яну. Накриваю зріз його ж листям, тобто мульчую. Так майже завжди гине. Борщівник страшенно боїться накривання! Ефективність 100%, – зазначає чоловік.

Щоразу вирушаючи на боротьбу із цим бур’яном, Андрій Медвідь через соцмережі закликає небайдужих людей допомогти. Наголошує, що треба запобігти його масовому поширенню.  Однак бажаючих небагато. Тому, одягає захисний костюм, бере в руки гострий ніж і сам йде у місця, де найбільші зарості.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися