Борщівник на Волині: як уберегтися від смертельної шкоди здоров’ю
Волинь

Борщівник на Волині: як уберегтися від смертельної шкоди здоров’ю

18 липня 2021, 16:15
0
2
Сподобалось?
2

Представляти борщівник Сосновського, певно, не потрібно. Його спеціально завезли на наші території з Кавказу, щоб заготовляти силос для худоби. Проте згодом від такого корму відмовилися – корови, які його їли, давали гірке молоко, а доярки жалілися на свербіж та печіння шкіри. Покинутий напризволяще борщівник виявився настільки плодючим та отруйним, що перетворився в екологічне лихо.

Як боротися з триметровими хащами?

У селі Тагачин Ковельського району (раніше Турійського) рослина засіяла стільки гектарів землі, що, здається, ще трохи, і поглине село у свої отруйні хащі. Проте місцеві вже давно звикли до цього небезпечного сусідства й посміюються, називаючи його «Тагачинським дендропарком».

– Та він у нас завжди ріс, – розповіла лучанка Олена Коменда, яка народилася і виросла у цьому селі. – І ми не знали, що він отруйний, поки один хлопчик не підтерся лопухом, а інший зі стебла не зробив «підзорну трубу». Обоє довго лікувалися. Ми ж одразу зрозуміли, що треба ті бур’яни обходити стороною. Ще буквально два-три роки тому наше озеро було практично повністю оточене «лісом» з триметрового борщівника. Але нещодавно провідувала близьких – бачу, потроху з ним там воюють.

Саме через озеро і охоронну зону навколо нього, як пояснив староста села Тагачин Ростислав Калінчак, боротися з борщівником їм не так вже й легко. Хімікатами труїти побоюються – може загинути риба. Найкраще його скошувати ранньою весною, коли листочки починають сходити. Але в Тагачині у цей період розливається озеро, і все стоїть у воді. А братися до знищення рослини серед літа або у період цвітіння – це вже справжнє самогубство. Досі он місцеві згадують про «городського», який приїхав на кладовище упорядкувати могили батьків, і так покосив борщівник, що потім тиждень в реанімації відкачували.

Нещодавно, будучи у відрядженні у Локачинському районі, почули іншу історію. У селі Твориничі біля ставка, де люди пасуть корів, побачили височезного бур’яна. Вочевидь, висіявся звідкілясь, бо у селі борщівника ще не було. Знаючи про його небезпеку, селяни повідомили про це місцевого фермера, і він знищив отруйну рослину. От так швидко і не відкладаючи на завтра чи післязавтра можна й треба боротися з цим бур’яном.

Рослина загрожує сліпотою, опіками, набряками

У Національному центрі громадського здоров’я наголошують, що борщівник Сосновського дуже токсичний. Має отруйний не лише сік, а й пилок та росу. Ви можете навіть не торкатися до рослини, а вона все одно заподіюватиме смертельної шкоди вашому здоров’ю. Адже пари соку та пилок можуть викликати набряки дихальних шляхів та окремих частин стравоходу. Сік скошеного чи  зламаного борщівника, потрапивши на тіло людини, спричиняє опіки, а якщо потрапить в очі, викликає опіки рогівки і сліпоту. При алергії наслідки можуть бути зовсім сумними. Сильні опіки з’являються під дією сонця, тобто найбільш небезпечна рослина у спекотну погоду.

Зазвичай люди випадково контактують з борщівником удень, а наслідки проявляються лише надвечір. З’являються пухирі, наповнені рідиною, тіло пече, підвищується температура. Лікарі радять не займатися самолікуванням, а звернутися по медичну допомогу. Дуже часто такі ураження потребують тривалого лікування.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися