12 років живе у лісі й тримає там 11 корів
Рівненщина

12 років живе у лісі й тримає там 11 корів

13 серпня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Хтось не уявляє свій дім без тепла та світла, а 83-річний Максим Костюкевич із Рівненщини має стареньку хатку серед лісу і жодних благ цивілізації. Їсть те, що сам виростить, лікується медом та щодня важко працює. У цьому, вважає, його секрет доброго здоров’я та довголіття.

У селі Великі Озера Сарненського району в діда є інший дім, але перебиратися туди він не хоче. Каже, що звик до спокою та тиші навколо. Від Сарн до Великих Озер понад 60 кілометрів, до Дубровиці – вдвічі менше, а до білорусі – всього 20. Тож не дивно, що дідусеве стареньке радіо на батарейках добре ловить сигнал з цієї країни. І хоч там передають спотворені новини про війну в Україні, дідусь все знає, бо часто спілкується з родичами та знайомими, котрі живуть у селі.

А в ліс він прийшов доглядати стареньку матір, яка ніяк не хотіла залишати рідну хатину. До 96 років вона прожила, а коли похоронив, уже й сам передумав перебиратися у село.

У кімнатах чисто та затишно. На стінах чорно-білі знімки рідних та образи у вишитих маминих рушниках. Електрики нема, кімнатку освітлює лампочка від акумулятора. Взимку палить дровами, яких за літо заготовить. За життя ніколи в лікарні не був і не приймав таблеток, а лікується продуктами бджільництва, бо має на деревах  вулики –  борті, як їх називають. Там виводяться дикі бджоли. На подвір’ї прив’язані собаки, на сонечку гріються котики. Ось таке товариство у самітника. А ще доглядає одинадцять корів, які гуляють у саморобній загорожі.

– Якби я не тримав худобу, нічого не тримав, я б спився. Страшне це діло, і пішов би красти, – каже дідусь. – А так все маю. У день випиваю три літри молока, маю сир, сметанку. Ще й котам-собакам хватає.

Дідусь розповідає, що не мав ні дружини, ні дітей. Хотів у молодості одружитися, та наречену перед самим весіллям збила машина. Кохана померла.

– Після того я не женився. Мені не щастить,  – каже дід Максим.

Незважаючи на всякі негаразди, не нарікає на тяжку долю. Потихеньку господарює, пенсію отримує в селі. Знає, що в країні йде війна, і плаче, коли розповідає про загиблих молодих хлопців.

– Швидше б путін сконав у тому бункері. Я маю цього дочекатися, – впевнено каже лісовий самітник.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися