106 пар Маланок і Василів
Тернопілля

Тернопільщина 6 разів потрапляла до Книги рекордів України

29 лютого 2020, 12:46
0
0
Сподобалось?
0


За останні кілька років жителі Чортківського району, що на Тернопільщині, шість разів потрапляли до Книги рекордів України.

Зібрали 237 Петрів і Павлів

П’ять років тому першим на її сторінках опинився житель Чорткова Юхим Макотерський з особистим рекордом: до міської ради він обирався вісім разів. Прослуживши громаді 26 років поспіль, не боявся стукати у двері не тільки до високих чиновників, а й до президентів. Згодом, уже 2016 року, додався колективний співочий рекорд. З нагоди 125-річчя автора гімну січових стрільців Степана Чарнецького пісню «Ой, у лузі червона калина» одночасно заспівали 378 учасників та гостей.

Очевидно, ставити рекорди чортківчанам сподобалося настільки, що на початку 2019-го вони пішли на новий. Цього разу під час Різдвяних свят в одному селі щедрували 106 пар Маланок і Василів.

–  У наших селах ще збереглися традиції маланкування – театральні дійства, що починаються спеціальним ритуалом одягання головних персонажів. У селі Ягільниця, де якраз експерти Книги рекордів України зафіксували досягнення, зібралися учасники не тільки з нашого, а навіть із сусідніх районів, отож можна було водночас побачити різні обряди, – розповіла начальник відділу культури, туризму, національностей і релігій райдержадміністрації, заслужений діяч мистецтв України Галина Чайківська.

Загалом минулий рік став для Чортківщини роком чотирьох рекордів. До Книги рекордів України потрапила найбільш масова презентація улюблених літературних героїв. У ній зголосилися взяти участь 378 читачів. Також у Чорткові випекли найбільшу круглу піцу діаметром майже 8,5 метра, а 12 липня під час святкування Дня міста біля собору Петра і Павла зібрали 237 чоловіків, які мають ім’я Петро або Павло.

Фестивальний туризм

Гучними подіями, про які стає відомо далеко за межами Тернопілля, Чортківщина намагається привернути увагу до тутешнього краю. Відтак усе більшого поширення в районі набуває фестивальний туризм, коли у селах відбуваються великі концерти за участю відомих популярних українських виконавців. Приміром, у селах Ягільниця та Нагірянка започатковано обласний дитячий пісенно-хореографічний фестиваль «Дивоцвіт». У селі, де компактно проживають лемки, традиційним став фестиваль лемківської пісні. Конкурс «Битва за титул «Найталановитіші» зібрав самодіяльних артистів різного віку – від шести до 55 років, які продемонстрували свої здібності у різних жанрах. У село Пробіжна запросили «До пробіжнянської куми на смачні пироги». Фестиваль, приурочений 100-річчю Чортківської наступальної операції Української Галицької Армії, що відбувся минулого літа, за масштабом визнали державним. А 27 лютого в Чорткові будуть приймати переможців конкурсу «Пісня буде серед нас» – відомих українських виконавців, які візьмуть участь у великому галаконцерті. Водночас заплановано низку інших культурних заходів, як-от майстер-клас з вокалу народної артистки України Лесі Горової, виставки виробів народних майстрів.

І це дає свої результати. Тільки торік місто відвідали шість тисяч осіб, додавши у бюджет 250 тисяч гривень. Сам Чортків у 2019-му увійшов до топдесятки українських міст з найкращими перспективами для туризму, нарівні конкуруючи з великими обласними центрами – Дніпром, Запоріжжям, Тернополем, Вінницею.

Валентина БЛІНОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися